Pogled v prihodnost: z umetno inteligenco do učinkovitejše mamografije

Avtor: T. L.

Raziskovalci že vrsto let iščejo poti, kako umetno inteligenco uporabiti v medicinski diagnostiki in prognostiki. Morda bo v prihodnje namesto človeka kar programska oprema za umetno inteligenco ponudila razlago izvidov rentgenskih slik dojk oziroma mamografije.

To izhaja iz ugotovitev raziskave, ki je bila objavljena v strokovni reviji Cancer, in ki dokazujejo, da uporabljeni algoritmi umetne inteligence zanesljivo razložijo izvide mamografije, in hkrati tudi 30-krat hitreje od človeka prevajajo pridobljene podatke bolnikov v diagnostične informacije. Poleg tega je točnost pridobljenih podatkov visoka, in sicer kar 99-odstotna.
Kot poudarja avtor študije Stephen T. Wong, je mogoče s pomočjo programske opreme v zelo kratkem času pregledati milijone datotek, s čimer poveča verjetnost, da s pomočjo mamografije učinkoviteje  določimo tveganje za raka dojke. Izpostavil pa je tudi drugo možno prednost tovrstnega pristopa, in sicer zmanjšanje števila nepotrebno opravljenih biopsij. 
Raziskovalci so razvili jezik za obdelavo programskih algoritmov, ki povzamejo ugotovitve mamografij in patoloških poročil iz izgrajene baze podatkov, ki temelji na podatkih 543 bolnikov z rakom dojke in je nastala med januarjem 2006 in majem 2015. 
Mamografija sicer velja za najzanesljivejšo in najnatančnejšo metodo za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki.
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj