Poziv: naj vrednota zdravja prevlada nad interesi kapitala

Avtor: R.M.Z.

Nekdanji ministri za zdravje v odprtem pismu pozivajo vlado in poslance, naj v skrbi za javno zdravje podprejo predlog protikadilskega zakona ter s tem izkažejo posluh in skrb za zdravje državljanov, ki jih kajenje še vedno močno ogroža.

Predlog protitobačnega zakona namreč trenutno deli vladno koalicijo, saj o predlogu zakona še ni prišlo do poenotenja med posameznimi posalnskimi skupinami in ministrstvom za zdravje.  

Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc je pismo podpore zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov predal nekdanji minister za zdravje dr. Božidar Voljč.

Ministrstvo za zdravje je po štirinajstih letih veljave zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov iz leta 2002 in ob razširjenosti kajenja v naši družbi in upoštevanju evropske tobačne direktivo iz leta 2014, pripravilo dopolnjeno besedilo zakona.  

Zaskrbljujoče: kadi vse več mladih deklet

V pismu so Andrej Bručan, Tomaž Gantar, Marjan Jereb, Dušan Keber, Dorjan Marušič, Zofija Mazej-Kukovič, Borut Miklavčič in Božidar Voljč zapisali, da se je v preteklih letih, ko se je v Sloveniji pod vplivom tobačne zakonodaje okrepila zavest o škodljivosti kajenja in močno izboljšala kultura bivanja v javnih prostorih, izkazalo, da slovenska družba sprejema kadilske omejitve, manj pa se zaveda škodljivih učinkov kadilske odvisnosti. Med mladimi je kajenje še vedno preveč razširjeno, skrbi zlasti vse večje število deklet, ki kadijo in utegnejo kaditi tudi kot matere. »Tobačna industrija zna svoje izdelke ponuditi v prijetnih, za znamke značilnih embalažah, povezanih z njihovim tržnim prestižem in zaslužki, ki zagotavljajo tudi prilive v državni proračun. A tobačni denar je obremenjen z boleznimi srca in ožilja, rakom in prezgodaj izgubljenimi leti življenja.«

Nato opozorijo na dvoličen odnos vlade in družbe do tobaka. »Na eni strani se državljane opozarja na škodljive posledice kajenja, na drugi pa se zdravju škodljivi tobačni izdelki brez nadzora in komurkoli, tudi nedorasli mladini, prodajajo za vsakim vogalom. Posamezni člani vlade menijo, da bo tobačna zakonodaja zmanjšala davčne prilive. Novi predlog zakona z zahtevami po enotni embalaži, z dovoljenji za prodajo, prepovedjo oglaševanja in tobačnim centom, izboljšuje slabosti dosedanje zakonodaje in predstavlja široko in učinkovito zdravstveno preventivno usmeritev.« 

Zapišejo, da namen vseh predlaganih sprememb zakona ni v zatiranju podjetniških pobud tobačne industrije, ampak v skrbi za zdravje državljanov, še posebej odraščajoče mladine. V državah, kjer so določila evropske tobačne direktive prenesli v zakonodajo, se že kažejo njihovi ugodni zdravstveni učinki, so prepričani nekdanji ministri.

Ob koncu odprtega pisma so vse vpletene še pozvali, naj razpravah na to temo vrednota zdravja državljanov prevlada nad interesi zdravju škodljivega kapitala.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj