Jo boste letos odnesli brez prehlada in bolniške?

Avtor: Slavka Brajovič Hajdenkumer

Teden v vrtcu ali šoli, teden doma. Ko okreva mlajši otrok, zboli starejši, prehladu pa podleže tudi babica. In potem še soprog … Zveni znano? Jesensko-zimska sezona je za ohranitev zdravja otrok in posledično celotne družine posebno velik izziv, saj virusi in bakterije – posebej v hladnejših mesecih – prežijo na vsakem koraku. 

druzina_prehlad

Viroze in bakterijske okužbe, ki jih malčki prinesejo iz vrtca in pozneje iz šole, so za odrasle – pregovorno – še napornejše. Ko se starši izmenjaje na bolniškem staležu za nego otroka končno vrnejo na delo, ki se medtem ni opravilo samo, ob povečanem stresu neredko zbolijo tudi sami. Za babice in dedke, ki niso cepljeni proti gripi in pnevmokoknim okužbam, pa so lahko na videz nedolžni prehladi družinskega podmladka še nevarnejši. Zato je v obdobju, ko vse okrog nas kašlja, kreha in smrka, podpora zdravju še pomembnejša kot sicer, posebej podpora zdravju malih klicenoscev. Zlati standardi za vse člane družine so prav gotovo velika količina sezonskega, čim bolj lokalno pridelanega sadja in zelenjave, prezračevanje stanovanja, higiena kašlja in rok, izogibanje prostorom, kot so na primer trgovska središča in avtobusi, v katerih se gnete množica ljudi, primerna garderoba, dovolj spanca, dobro obvladovanje stresa in seveda redno gibanje na svežem zraku tudi v hladnejših mesecih. A neredko tudi to ni dovolj, saj sta sadje in zelenjava, po katerih navadno posegamo v trgovskih središčih, vitaminsko in mineralno siromašnejša in ne nazadnje – za pripravo zdravih obrokov prav vsak dan preprosto nimamo časa. Zato je lahko koristno, če organizem vsaj v tem času načrtno podpremo z vitamini, posebej vitaminom C.

Vitamin C

Jagodičevje, paprika, limona, pomaranča, brokoli, brstični ohrovt, kislo zelje, radič in še bi lahko naštevali sveže sadje in zelenjavo, ki vsebujeta večjo količino nujno potrebnega vitamina C. Toda težava nastane, ker posebej najmlajše, razen svetlih izjem, navadno težko prepričamo, da bi s slastjo uživali zares dovolj velike količine sveže, pestre in uravnotežene prehrane; kuhana zelenjava in sadje namreč izgubita pomemben del vitamina C. Otrokov organizem pa za zdravje in optimalen fiziološki razvoj vitamin C vseeno nujno potrebuje, saj ta sodeluje pri tvorbi kolagena, ki je potreben za delovanje kože, kosti in hrustanca, dlesni in zob ter ožilja, pomemben pa je tudi v metabolizmu hranil. Zelo znana je njegova vloga v zaščiti celic pred oksidativnim stresom in pri krepitvi imunskega sistema. Zato zadosten vnos vitamina C odganja tudi virusne in bakterijske okužbe. Ker vitamina C človeško telo ni zmožno samo proizvesti, ga moramo v organizem v zadostni količini vnašati z uravnoteženo prehrano. Če o ustreznem vnosu vitamina C pri otroku niste prepričani, mu lahko pomagate s kakovostnimi prehranskimi dopolnili. Strokovnjaki svetujejo, da nakup prehranskega dopolnila opravite v lekarnah, v katerih lahko ob izdaji prehranskega dopolnila dobite tudi celosten nasvet lekarniškega farmacevta. 

Sorodne vsebine:

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj