Avtor: R. M. Z.
Znano je, katera so nagrajena inovativna živila leta 2018, ki so bila proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade je Inštitut za nutricionistiko podelil že četrto leto. Letos je na razpis prispelo 62 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah.
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik je ob podelitvi nagrad povedala: »Prispevek k povečevanju ponudbe zdravju prijazne hrane je zelo pomemben. Z enotnim sloganom »Dober tek Slovenija – zdravo uživaj in več gibaj« na ministrstvu povezujemo vse aktivnosti, ki jih v medresorskem sodelovanju prepoznamo kot podporo nacionalnemu programu. Dejstvo je, da nam bo le s široko podporo in enotnim nastopom uspelo preseči slabe prehranske navade v Sloveniji. V povprečju namreč za 120 % prekoračimo priporočen vnos soli in presegamo dnevno še sprejemljivo količino 50-ih gramov sladkorja. Inovativna živila zagotovo ponujajo pomemben del odgovora na to, kako izboljšati prehrano, zato je projekt Inštituta za nutricionistiko zelo obetaven. Dosegli smo tudi pomemben premik v sodelovanju z gospodarstvom – nacionalna mlečno predelovalna industrija je lani podpisala zavezo, da bo v svojih izdelkih zmanjšala vsebnost sladkorja in soli, zaveze za izboljševanje pa je že pred tem sprejela tudi industrija pijač. Vse te aktivnosti in vrsta drugih prispevajo k udejanjanju zelo jasnih desetletnih ciljev, ki smo jih postavili v Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti«.