Predstavili inovativna živila slovenskih podjetij

Avtor: R. M. Z.

Znano je, katera so nagrajena inovativna živila leta 2018, ki so bila proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade je Inštitut za nutricionistiko podelil že četrto leto. Letos je na razpis prispelo 62 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah.

Cilj projekta je tako ozaveščanje potrošnika, da lažje prepoznava nova, izboljšana živila kot tudi spodbuda proizvajalcem, da razvijajo ali preoblikujejo obstoječa živil tako, da bi dosegli ugodnejšo hranilno sestavo in druge prednosti za potrošnike.
Nagrade so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, Mlekarna Krepko za Bio jogurt z aronijo, Presad za Bio zelenjavni sok iz rdeče pese, Pivovarna Laško Union za linijo izdelkov Zala z okusi brez sladkorja in podjetje Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo. Posebna nagrada za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je bila podeljena Mlekarni Planika Kobarid. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik je ob podelitvi nagrad povedala: »Prispevek k povečevanju ponudbe zdravju prijazne hrane je zelo pomemben. Z enotnim sloganom »Dober tek Slovenija – zdravo uživaj in več gibaj« na ministrstvu povezujemo vse aktivnosti, ki jih v medresorskem sodelovanju prepoznamo kot podporo nacionalnemu programu. Dejstvo je, da nam bo le s široko podporo in enotnim nastopom uspelo preseči slabe prehranske navade v Sloveniji. V povprečju namreč za 120 % prekoračimo priporočen vnos soli in presegamo dnevno še sprejemljivo količino 50-ih gramov sladkorja. Inovativna živila zagotovo ponujajo pomemben del odgovora na to, kako izboljšati prehrano, zato je projekt Inštituta za nutricionistiko zelo obetaven. Dosegli smo tudi pomemben premik v sodelovanju z gospodarstvom – nacionalna mlečno predelovalna industrija je lani podpisala zavezo, da bo v svojih izdelkih zmanjšala vsebnost sladkorja in soli, zaveze za izboljševanje pa je že pred tem sprejela tudi industrija pijač. Vse te aktivnosti in vrsta drugih prispevajo k udejanjanju zelo jasnih desetletnih ciljev, ki smo jih postavili v Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti«. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj