Razkužujmo dosledno in – varno

Avtor: R. M. Z.

V boju proti nalezljivim boleznim skušamo narediti vse, da bi bolezni preprečili, pri tem pa preredko pomislimo na razkuževanje. Včasih uporabimo kako pršilo za roke, na dom pa večinoma popolnoma pozabimo. 

Velikokrat nam »uide« tudi pri pravilnem umivanju rok, ki je temeljito, če roke zmočimo z vodo, nanesemo milo, namilimo vse površine rok (dlani, prste, medprstne prostore, posebej palce, hrbtišča rok, zapestje – vsak del ene roke drgnemo ob drugo), milimo vsaj 15–20 sekund, temeljito splaknemo, obrišemo z brisačo za enkratno uporabo, brisačo odvržemo v koš.

Strokovnjaki opozarjajo, da je treba v obdobju prehladov in viroz posebno pozornost posvetiti tudi dosledni čistoči površin doma pa tudi v avtomobilu in na delovnem mestu. Le z rednim razkuževanjem lahko zaščitimo svoj dom in vsa druga mesta, na katerih se zadržujemo pred okužbami.

Pri tem je pomembno, da se odločamo za preizkušena razkužila, ki nudijo zaščito pred bakterijami, virusi in glivicami in ki so primerna za čim več različnih materialov, npr. za preproge, predpražnike, kljuke, kopalnico, kuhinjo, hladilnik, plastično kahlico …

Poskusite razkuževati brez pršilnika

Pri izboru primernega izdelka pa moramo biti pozorni tudi na varnost. Nihče si ob čiščenju stanovanja ne želi nositi zaščitne maske ali vdihavati klorovih ali amonijevih hlapov, obenem pa paziti, da ne bi poškropil obleke ali kože, kajne? Vsa registrirana razkužila imajo na pakiranju varnostna opozorila v obliki kvadratkov s sličicami, ki prikazujejo nevarnost za ljudi in okolje. Med najvarnejše sodijo tista, ki imajo samo oznako klicaja. Najvišjo varnost in največjo učinkovitost postopka razkuževanja dosežemo, če izdelke uporabljamo po navodilu za uporabo. Optimalno razkužilo učinkuje proti virusom, bakterijam in glivicam ter je varno za ljudi, živali in za okolje. 


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj