Rojstni dnevi in zbolevanje za covid-19

Okužbe s SARS-CoV-2, ki povzročijo covid-19, ne pojenjajo, vzroki za to pa se zdijo vse bolj nenavadni. Na primer – rojstni dnevi.

Neformalna družabna srečanja, kot so rojstnodnevne zabave, so igrala vlogo pri širjenju okužbe na vrhuncu pandemije koronavirusa. Foto: Bigstock

Bolj, kot je jasno, da se bomo morali s povzročiteljem covid-19 naučiti se so-bivati, več je študij, ki njegovo večjo pojavnost povezujejo z – praktično čimerkoli. Na primer z rojstnimi dnevi.

Povečanje okužb za 30 odstotkov

Nedavna študija je pokazala, da se je okužba z virusom SARS-CoV-2 povečala za 30 odstotkov v gospodinjstvih z nedavnim rojstnim dnevom. Ugotovitve kažejo, da so neformalna družabna srečanja, kot so rojstnodnevne zabave, igrala vlogo tudi pri širjenju okužbe na vrhuncu pandemije koronavirusa. Študijo so vodili raziskovalci Univerze Harvard, objavljena pa je bila letos poleti v strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

Rojstnodnevne zabave – dodatno tveganje

Raziskovalci poudarjajo, da v svoji analizi niso analizirali rojstnodnevnih zabav. Namesto tega so rojstni dan članov gospodinjstva uporabili »izhodišče« za družabna srečanja in več osebnih stikov. Ugotovitve kažejo, da so družabna srečanja, na primer rojstnodnevne zabave, v času vrhunca pandemije morda prispevala k okužbam. “Ta srečanja so pomemben del družbenega življenja. Vendar lahko na nekaterih območjih predstavljajo dodatno tveganje za covid-19,” je povedala višja avtorica študije Anupam Jena, izredna profesorica pri HMS Ruth L. Newhouse.

Korist za snovalce zdravstvene politike

Z naraščajočim deležem cepljenih se takšna analiza za nazaj morda zdi zastarela, vendar ugotovitve prinašajo pomembna spoznanja za snovalce zdravstvene politike, so prepričani avtorji. “Naši rezultati bi lahko pomagali pri obveščanju o prihodnjih ukrepih. Vsekakor pa poudarjajo pomen razumevanja različnih dejavnosti, ki lahko poslabšajo širjenje virusa,” je dejala Jena.

Analizirali podatke za 3 milijone gospodinjstev

Raziskovalci so analizirali podatke za skoraj 3 milijonov ameriških gospodinjstev. V prvih 45 tednih leta 2020 so gospodinjstva z nedavnimi rojstnimi dnevi v povprečju imela 8,6 primerov covid-19 na 10.000 posameznikov več kot gospodinjstva v istih okrožjih brez rojstnega dne. Velikost tveganja se je razlikovala glede na starost osebe z rojstnim dnevom. V gospodinjstvih, v katerih je imel rojstni dan otrok, se je število okužb v dveh tednih po otrokovem rojstnem dnevu povečalo za 15,8 na 10.000 oseb (v primerjavi z družinami brez rojstnega dne). Raziskovalci so špekulirali, da so gospodinjstva zaradi pandemije manj verjetno preklicala rojstnodnevne zabave otrok in da so se na njih verjetno tudi manj strogo držali socialne distance.

Preučili le en tip druženja

Med gospodinjstvi v okrožjih z nizko splošno razširjenostjo covid-19 študija v tednih po rojstnih dnevih ni odkrila povečane stopnje okužbe. Raziskovalci tudi niso ugotovili, da bi se splošna povezava med rojstnimi dnevi in ​​covid -19 razlikovala glede na druge dejavnike – kot je na primer slabo vreme in zaradi tega praznovanje v zaprtih prostorih. “Uspelo nam je preučiti samo eno vrsto dogodka. Vendar je jasno, da so neformalna druženja vseh vrst igrala pomembno vlogo pri širjenju covid-19, ” je povedal soavtor študije Christopher Whaley iz korporacije RAND.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj