Sneg pada, ostanite doma, opozarja UKC Ljubljana

Covid-19 v Sloveniji ne pojenja. Zdravstveni sistem je obremenjen do skrajnosti, bolnišnice pokajo po šivih. Objavljamo sporočilo za javnost Službe za stike z javnostjo UKC Ljubljana ob prvem letošnjem sneženju.

Vsako leto pričakujemo ob prvem snegu poledico in porast števila poškodovancev. Zavedamo se, da bi nenaden velik prirast pacientov lahko pomenil kolaps sistema, pravijo v UKC Ljubljana. Foto: Bigstock

Včasih je bilo vreme, ki je nametalo snega do kolen in še več, predmet veselja. Lovili smo se po poledenelih ulicah in se premraženi zabavali do mraka, ko so mame strogo ukazale takojšnjo vrnitev domov. Prišli smo v mokrih cunjah, z otrplimi prsti (zanohtani, smo jim rekli) in pogosto z modricami. Kot iz fronte smo bili, konkretno potolčeni, lačni, žejni, premočeni, premraženi. Ter tudi nasmejani in v polni pripravljenosti na jutri (če le mama ni opazila otekle roke ali šepanja). Ko se bomo s sanmi pognali od višje kot včeraj ter po skoku iz vaške skakalnice – ki smo jo nekaj ur izdelovali sami, ostali na nogah. Danes so to aktivnosti, ki so v izogib covid-19 prepovedane.

Objavljamo sporočilo za javnost UKC Ljubljana

“Zaradi epidemije deluje UKC Ljubljana in verjetno celoten zdravstveni sistem na skrajni meji zmožnosti. Vidimo, da je pričelo snežiti. Vsako leto pričakujemo ob prvem snegu poledico in porast števila poškodovancev. Zavedamo se, da bi nenaden velik prirast pacientov lahko pomenil kolaps sistema. Zdravstveno osebje je namreč prerazporejeno na covid oddelke. Zato vljudno naprošamo vse ljudi, naj se ne izpostavljajo aktivnostim, ki bi lahko pripeljale do tega, da bi nenadoma potrebovali obravnavo v urgentnih ambulantah,” so zapisali v sporočilo za javnost. Ter tudi: “Ob tem ponavljamo poziv prebivalcem, da upoštevajo vse ukrepe za zamejevanje epidemije, saj se bomo z manjšim številom covid bolnikov lahko v večjem obsegu posvetili vsem aktivnostim UKC Ljubljana, ki trenutno potekajo v omejenem obsegu.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj