Sodobne tehnike in znanje za bleščeč nasmeh vsakogar

Jutro, v katerega se prebudimo z nasmehom, naredi dan lepši, pravi pregovor. Osnova sijočega nasmeha pa so zdravi, lepi in pravilno izraščeni zobje. Redkim izbrancem jih je dala narava, drugim, in ti so v veliki večini, pomagajo strokovnjaki estetske dentalne medicine.

O najpogostejših posegih, ki spadajo na področje estetskega zobozdravstva, smo se pogovarjali s Tino Fabjan, specialistko dentalne medicine in vodjo estetskega zobozdravstvenega centra Medical Fabjan.

Kaj je zobni vsadek?

Zobni vsadek je pravzaprav precej preprost kovinski vijak, oblikovan tako, da se kar najbolje vgradi v kost in služi kot umetna korenina za posamezen zob ali kot podpora mostičku, delni snemljivi ali totalni zobni protezi. Implantati so narejeni iz medicinskega titana ali titanovih zlitin. Z razvojem materialov in tehnologije so zobni vsadki dosegli nivo, ko lahko izpolnijo zahteve po stabilnosti protetičnih nadomestkov in s tem tudi funkcijo in estetiko ter omogočajo vstavitev posameznega zoba, ne da bi brusili sosednjega. 

 
 Tina Fabjan, specialistka dentalne medicine

Kako poteka vgrajevanje zobnega vsadka?

Zobozdravnik dobi zobne vsadke sterilno zapakirane in jih take vstavi v male luknjice v kosti, ki se pripravijo kot del procedure vsaditve.

Sledi obdobje t. i. osteointegracije oz. vraščanja v kost, ki traja od 12 do 16 tednov. Po tem obdobju je zobni vsadek fiksiran na mestu in se lahko obremeni, vse bolj pa je tendenca obremenitve takoj po vstavitvi.

Za implantate se odloča vedno več pacientov. Od vseh, ki potrebujejo protetično obdelavo, se v ordinaciji že približno tretjina odloči za vsaditev implantatov. Odstotek le-teh vsako leto narašča.

Kaj korigirate z luskami in kako poteka njihova namestitev?

Za luske se ljudje po navadi odločijo zaradi nepravilnosti zob, bodisi da gre za nepravilno razporejene zobe (asimetrijo), lisasto zabarvane zobe, poškodovane, okrušene zobe ali za zobe z zalivkami. Trajnostna doba je lahko tudi več kot deset let, seveda pa je odvisna od posameznika, pravilne higiene in različnih zunanjih faktorjev.

Priprava za porcelansko lusko zahteva minimalno preparacijo sprednjega dela zoba (0,5 mm; najraje primerjamo z debelino kontaktne leče), s čimer poškodujemo minimalen del zoba. Kljub izredno tanki luski se prekrijejo vse nepravilnosti zob. Pri določenih primerih pa včasih ni potrebno brusiti sklenine, takrat govorimo o lumineerjih.

Z lusko lahko spremenimo velikost, obliko in barvo zob in s tem zagotovimo popoln nasmeh. Potrebna sta le dva obiska, tako da pride pacient do bleščečega nasmeha praktično v sedmih dneh.

Ali nevidni zobni aparat resnično obstaja in kakšne so njegove prednosti v primerjavi s »klasičnimi« zobnimi aparati?

RESNIČNO JE NEVIDEN, zaradi česar se pacienti nemoteno smejijo, govorijo normalno in predvsem ne izgubljajo na samozavesti.

Zaradi edinstvene plastične mase, iz katere je izdelan in ki je popolnoma gladka, ne rani ustnic, dlesni, jezika ter je prijazen do mehkih tkiv.

 Nevidni zobni aparat je primeren za skoraj vsako anomalijo.

Pacient ima možnost videti, kakšen bo njegov videz na koncu terapije, in se tako lažje odloči.

Glavne prednosti v primerjavi s klasičnimi aparati so predvsem, da je snemljiv, kar neskončno pripomore k izjemni ustni higieni, pacient si lahko zobe nitka, zaradi česar posledično zobovje ostane zdravo in nedotaknjeno.

Kako poteka izdelava nevidnega zobnega aparata in kako se pravzaprav nosi?

Odtis in fotografije, ki se izdelajo v ordinaciji, pošljemo v ZDA, kjer z tehnologijo CAD/CAM izdelajo posebne prozorne opornice, ki se natančno prilegajo zobem, obenem pa na določenih mestih, kjer želimo premik zob, izvajajo silo premika.

Vsaka opornica (aligner) je označena s številko od 0 do števila, ki je predpisano vsakemu posamezniku (koliko opornic mora pacient nositi, je seveda odvisno od anomalij, ki jih posameznik ima, a dejansko število izve pacient na drugem obisku, ko imamo 3D-simulacijo). Opornice se nosijo po vrstnem redu po točno določenem časovnem obdobju. V povprečju se ena opornica nosi 14 dni minimalno 21 ur na dan in tako naprej do zadnje opornice.

Terapija z invisalignom traja v povprečju 12 mesecev, lahko tudi manj ali več.

Nevidni zobni aparat je seveda namenjen tudi otrokom, najstnikom in je po njih tudi imenovan INVISALIGN TEEN.

Ali je nevidni zobni aparat primeren za vse nepravilnosti, ki jih sicer korigirate z zobnimi aparati?

Nevidni zobni aparat je primeren za skoraj vsako anomalijo – če manjka en zob ali več, za tesna stanja, rotirane zobe, pri križnem grizu, za diastemalne primere, za korekcije t. i. overbita ter overjeta itd.

Veliko ljudi se odloča tudi za beljenje zob. Nam lahko poveste nekaj več o tej metodi?

Beljenje zob je ena od metod, ki omogoči, da pacient dobi bel bleščeč nasmeh razmeroma hitro in varno. Postopek omogoča dolgotrajen rezultat, ne povzroča bolečin, ne poškoduje sklenine, prinese osupljiv rezultat in je pod nadzorom usposobljenega zobozdravnika. Sam postopek poteka v treh korakih. Prvi korak je zaščita vseh mehkih tkiv, nato nanesemo gel, katerega presvetlimo z lučko (ta postopek lahko ponovimo do trikrat po 15 minut), na koncu izperemo celotno zobovje in odstranimo zaščito. Za beljenje so primerni praktično vsi, dolgoročen učinek beljenja pa je močno odvisen od zunanjih dejavnikov, kot so kofein, nikotin, umetna barvila … Ob navzočnosti vseh teh dejavnikov je učinek lahko krajši od petih let, sicer pa belina ostane tudi dlje. 

 

Z lusko lahko spremenimo velikost, obliko in barvo zob ter s tem zagotovimo popoln nasmeh.

Kaj je v dentalno medicino prinesla uporaba laserja? Pri vas uporabljate najnovejšega …

Največja prednost, ki jo nudi laserska terapija, je prijaznejši in manj boleč postopek za samega pacienta. Tako lahko pacient doživi zdravljenje veliko bolj sproščeno in se brezskrbno preda terapiji. Zobozdravnik lahko natančneje zdravi zobna in obzobna tkiva. To pomeni, da je zdravljenje kakovostnejše in celjenje hitrejše, saj ga spremljajo manjše krvavenje in otekline, zaradi česar so učinki zdravljenja hitrejši, brez dodatnih protibolečinskih terapij in odsotnosti z dela.

V naši ambulanti uporabljamo vodilni laser v svetu zobozdravstva. Tako so se pacientom odprla nova obzorja brez bolečinskega in udobnega zobozdravstvenega posega.

Trenutno laserje najpogosteje uporabljamo za zdravljenje bolezni ustne votline, ki so pri nas najpogostejši, to so karies ter posledično vnetje zobne pulpe in parodontalna bolezen. Zobozdravnik ga najpogosteje uporablja za zdravljenje koreninskih kanalov, kirurško zdravljenje parodontalne bolezni, zdravljenje belih sprememb ustne sluznice, žilnih sprememb ustne votline, beljenje zob in kirurške postopke. Laser čedalje več uporabljamo tudi pri različnih implantoloških operacijah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj