Zbolevanje za covid-19 kljub obema odmerkoma cepiva

Cepljenje zoper covid-19 ni še ne pomeni, da se z virusom SARS-CoV-2 ne morete znova okužiti, preprečuje pa težji potek bolezni. Na Hrvaškem so analizirali, zakaj ljudje kljub cepljenju zoper SARS-CoV-2 zbolevajo za covid-19.

Med vsemi cepljenimi z obema odmerkoma cepiva zoper covid-19 jih je 0,176 odstotkov zbolelo po preteku 14 dni od prejetja drugega odmerka – torej potem, ko bi jih protitelesa že morala ščititi. Foto: Bigstock

Vsa cepiva proti koronavirusu niso stoodstotna zaščita pred virusom. Učinkovitost se od cepiva do cepiva razlikuje, vendar je na splošno večja od 90 odstotkov. Vse dosedanje raziskave pa potrjujejo, da 100-odstotno ščitijo pred hujšimi oblikami Covid-19 in smrtjo. To kažejo tudi podatki, ki jih je objavil RTL.

Med 8474 ljudmi, ki so na Hrvaškem za covid-19 zboleli po prvem odmerku cepljenja, jih je bilo zagotovo precej tistih, ki so se okužili v dveh tednih po prejemu cepiva. V času torej, ko cepivo še ni imunskega odziva – vendar tamkajšnja Zavod za zdravstveno zavarovanje te statistike ne vodi. Vodi pa natančno statistiko tistih, ki so za covid-19 zboleli po drugem odmerku cepiva. Takih jih je bilo 845, od tega jih je 556 zbolelo 14 ali več dni po drugem odmerku.

Med vsemi cepljenimi z obema odmerkoma cepiva zoper covid-19 jih je 0,176 odstotkov zbolelo po preteku 14 dni od prejetja drugega odmerka – torej potem, ko bi jih protitelesa že morala ščititi. Večina jih je bila dvakrat cepljenih s cepivom Pfeizer/BioNTech (506 od 556). Od 81 oseb, ki so bile po 14 ali več dneh po prejemu drugega odmerka cepiva, jih je 64 prejelo Pfeizer – BioNTech cepivo, 5 jih je prejelo cepivo AstraZenece in 11 cepivo Moderne. Za eno osebo ni jasno, katero cepivo je prejela.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj