Rak materničnega vratu v upadanju, drugi HPV raki v porastu

Nova študija je pokazala, da se je incidenca raka materničnega vratu v ZDA od leta 2001 do 2017 zmanjševala po približno 1 odstotek na leto. Hkrati se je povečevala incidenca drugih vrst raka, povezanih s humanim papiloma virusom (HPV).

Zmanjševanje pojavnosti raka materničnega vratu je največje pri ženskah, starih od 20 do 24 let (4,6 odstotkov na leto). Foto: Bigstock

V istem obdobju se je zbolevanje za orofaringealnim rakom, analnim rakom, rektalnim rakom in rakom vulve pri ženskah povečevalo v povprečju za 1,3 odstotke letno. Pri moških se je incidenca HPV rakov v tem času povečala za 2,3 odstotke. Podatki so bili predstavljeni 6. junija 2021 na kongresu Ameriškega združenja za klinično onkologijo.

Raziskovalci ugotavljajo, da je HPV povezan z več kot 90 odstotki raka materničnega vratu in 60 – 75 odstotki orofaringealnega raka, raka vulve in vagine ter raka penisa. Incidenca orofaringealnega raka se je na splošno povečala za 3 odstotke. Pri ženskah, starejših od 50 let, se je incidenca analnega in rektalnega raka povečevala za 3,5 odstotkov na leto. Hkrati se je se je incidenca raka materničnega vratu zmanjševala za 1,5 odstotkov na leto.

Analizirali so podatke za več kot 650 tisoč posameznikov iz ameriškega programa za statistiko raka in zaključili, da se bo povečanje incidence orofaringealnega raka ter analnega raka in raka rektuma nadaljevalo. Izpostavili so, so ti trendi rezultat jasnih smernice, ki narekujejo presejalne programe za zgodnje odkrivanje in preprečevanje raka materničnega vratu ter cepljenje.

Skupina je tudi ugotovila, da je rak materničnega vratu v preučevanem obdobju (od 2001 do 2017) predstavljal 52 odstotkov vseh vrst raka, povezanih s HPV. Zmanjševanje pojavnosti raka materničnega vratu je največje pri ženskah, starih od 20 do 24 let (4,6 odstotkov na leto). Največji del zmanjšanja zbolevanja za rakom materničnega vratu gre na račun HPV presejanja skupaj s PAP testi. Rezultat tega je odkrivanje veliko več predrakavih lezij pri ženskah po 30.tem letu starosti, je podatke komentirala specialistka onkološke ginekologije Jennifer Young Pierece iz Inštituta za raka na Univerzi South Alabama.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj