Zdravila za zgago povečajo tveganje za kap

Avtor: T.L.

Zaviralce protonske črpalke – pogosto se uporabljajo za zmanjševanje želodčne kisline in zdravijo zgago – nova študija povezuje s povečanim tveganjem za ishemično možgansko kap.

Danska opazovalna študije, ki so jo predstavili na nedavnem znanstvenem srečanju združenja American
Heart Association (AHA) 2016, je pokazala na povečano tveganje za ishemično kap, ki je povezano z odmerjanjem štirih v študijo vključenih zaviralcev protonske črpalke, ne pa zaviralcev histaminskega receptorja H2, ki se uporabljajo za zdravljenje ob podobnih indikacijah. Dr. Thomas Sehested, z Danish Heart Foundation v Københavnu je povedal, da ugotovitve študije k že obstoječim prinašajo nove dokaze o povezanosti zaviralcev protonske črpalke s srčnožilnimi obolenji. 

Predklinične študije so pokazale, da zaviralci protonske črpalke zmanjšajo nastajanje dušikovega oksida, kar lahko pripelje do okrnjenega delovanja endotelija, poleg tega pa je več opazovalnih študij njihovo uporabo povezalo s kardiovaskularno boleznijo. »Ampak po našem vedenju, je to prva študija, ki preučuje učinek zaviralcev protonske črpalke na ishemično kap,« je še dodal.

Poudaril je, da gre za preliminarne ugotovitve, ki izhajajo iz opazovalne študije, ki še ni bila objavljena. Kljub temu pa jr še ena v vrsti, ki na podlagi dokazov preizprašuje varnost uporabe zaviralcev protonske črpalke v odnosu do srčno-žilnih bolezni. Dodaja, da dokazi še niso tako trdni, da bi podprli prenehanje uporabe teh zdravil, v kolikor so potrebna. 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj