Zmerno uživanja alkohola poveča tveganje za hipertenzijo

Zmerno uživanje alkohola se je v nekaterih študijah izkazalo za koristnega za zdravje, v drugih so bile ugotovitve temu nasprotne. Zdaj je vsaj pri bolnikih s sladkorno boleznijo dilem konec.

Predhodne študije so pokazale nasprotujoče si ugotovitve o tem, ali zmerno uživanje alkohola zviša krvni tlak tudi pri splošni populaciji ali zgolj pri tistih s sladkorno boleznijo. Foto: Bigstock

Zmerno uživanje alkohola pri sladkornih bolnikih poveča tveganje za arterijsko hipertenzijo, v septembrski izdaji piše Journal of American Heart Association. Analiza podatkov za več kot 10.000 odraslih, ki so sodelovali v raziskavi ACCORD, je pokazala, da je zmerno uživanje alkohola povečalo tveganje za povišani krvni tlak za 79 odstotkov, za hipertenzijo 1. stopnje za 66 odstotkov in za hipertenzijo 2. stopnje za 62 odstotkov. Ker imajo bolniki s sladkorno boleznijo še posebej veliko srčno-žilno tveganje, je razumevanje razmerja med uživanjem alkohola in hipertenzijo pri njih še posebej pomembno.

Nasprotujoče si ugotovitve

Avtorji ugotavljajo, da je povezava med močnim uživanjem alkohola in arterijsko hipertenzijo dobro dokumentirana. Predhodne študije pa so pokazale nasprotujoče si ugotovitve o tem, ali zmerno uživanje alkohola zviša krvni tlak tudi pri splošni populaciji ali zgolj pri tistih s sladkorno boleznijo. “Ker se je izkazalo, da je zmerno in močno uživanje alkohola neodvisno povezano z večjo verjetnostjo hipertenzije pri bolnikih s sladkorno boleznijo, svetujemo razpravo o učinkih zmernega in težkega uživanja alkohola na krvni tlak pri bolnikih s sladkorno boleznijo,” je povedal prvopodpisani avtor objave dr. Matthew J. Singleton iz Medicinske fakultete Wake Forest (Winston-Salem, North Carolina).

Pivo, vino in sladkorna bolezen

Raziskovalci so se oprli na podatke za 10.200 udeležencev raziskave ACCORD. Njihova povprečna starost je bila 63 let. Razdelili so jih v tri skupine glede na pogostnost uživanja alkohola. V skupini lahkih pivcev so bili tisti, ki zaužili do 7 alkoholnih pijač na teden. V skupini zmernih pivcev so bili tisti, ki so redno v povprečju zaužili od 8 do 14 alkoholnih pijač na teden, v skupini težjih pivcev pa tisti, ki so redno zaužili več kot 15 alkoholnih pijač na teden. Kot eno alkoholno pijačo so raziskovalci določili pol litra piva, 2,5 dcl vina ali 0,5 dcl žgane pijače.

Upoštevali tudi ostale dejavnike

Potem so primerjali, kakšna je korelacija med intenzivnostjo uživanja alkohola in višino krvnega tlaka. V multivariabilnem modelu logistične regresije, s katerim so analizirali podatke, so upoštevali tudi starost, spol, raso, indeks telesne mase, kajenje, število let sladkorne bolezni in morebitno že diagnosticirano srčno-žilno bolezen oziroma družinsko obremenjenost zanjo. Ugotovili so, da ni mogoče najti povezave med uživanjem malo alkohola (7 pijač na teden ali manj) in povišanim krvnim tlakom oziroma katero koli stopnjo hipertenzije. Nasprotno pa je bilo zmerno in močno uživanje alkohola povezano s povišanim krvnim tlakom, pa tudi s hipertenzijo prve in druge stopnje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj