Covid-19: Zdravilo na vidiku, natančno znana obstojnost virusa

Znanost v zadnjih tednih dokazuje, kako pomembno je združiti znanje in stopiti skupaj. Švicarski znanstveniki so ugotovili, koga covid-19 najbolj ogroža, ameriški natančno raziskali obstojnost virusa SARS-CoV-2 na različnih površinah, nemški uspešno testirali potencialno zdravilo.

Nemški infektologi in klinični mikrobiologi pa so raziskali, kako koronavirus SARS-CoV-2 vstopa v celice in kako bi ta proces lahko blokirali. Foto: Bigstock

Medtem, ko nas politika vznemirja po nepotrebnem, znanost v bitki s koronavirusom SARS-Cov-2 zmaguje. Zdaj je natančno znano, kako se virus širi in koliko časa je obstojen na različnih površinah. Objava nemških znanstvenikov izpred nekaj dni pa daje slutiti, da je razvoj zdravila pred vrati.

Kako dolgo koronavirus SARS-CoV-2 preživi zunaj telesa?

Nova študija, pri kateri so moči združili ameriški Inštitut za javno zdravje, CDC ter raziskovalci univerz Princeton ter UCLA, je prinesla natančno sliko, koliko časa je koronavirus SARS-CoV-2 obstojen na posameznih površinah. Ugotovitve so objavili v New England Journal of Medicine, podatki pa so naslednji. Virus, ki povzroča bolezen covid-19, je v aerosolih (kapljicah, ki jih v okolico največ izločamo s kihanjem in kašljanjem) obstojen do tri ure, na bakru do 4 ure, na kartonu do 24 ur, na plastiki in nerjavečem jeklu pa dva do tri dni.

Študijo v izvirniku lahko preberete TUKAJ.

Odkrili, kako blokirati vstop virusa v pljuča

Nemški infektologi in klinični mikrobiologi pa so raziskali, kako koronavirus SARS-CoV-2 vstopa v celice in kako bi ta proces lahko blokirali. Identificirali so protein, ki je pomemben za vstop SARS-CoV-2 v pljučne celice. Gre za encim TMPRSS2 (vrsta proteaze). Proteaze so encimi, ki sodelujejo pri razgradnji beljakovin v aminokisline in so vključeni v številne procese v telesu, od strjevanja krvi do spočetja in celične smrti. Sodelujejo tudi pri nastanku raka.

Študijo so vodili raziskovalci Deutsches Primatenzentrum-a v sodelovanju z berlinsko univerzitetno kliniko Charite, Univerzo Hannover, Inštitutom Robert Koch, Centrom za raziskovanje okužb in nekaterimi drugimi, rezultate pa 17.marca objavili v reviji Cell. Odkrili so, da kamostat mesilat (ponekod odobren za zdravljenje pankreatitisa), blokira vstop virusa SARS-CoV-2 v pljuča. “Naši rezultati kažejo, da je proteaza TMPRSS2 potencialna tarča za terapevtske intervencije,” je povedal prof. dr. Stefan Pöhlmann, predstojnik oddelka za infekcijsko biologijo v Deutsches Primatenzentrum-u.

Izvirno objavo lahko v celoti preberete TUKAJ.

Sprejemanje pravilnih odločitev pomebna

Značilnost modrih je, da se znajo učiti in svoje delovanje prilagajati realnemu stanju ter spremembam v okolici. V hipu, ko obtičijo v preteklosti in niso sposobna uvida v tukaj in zdaj, so odločitve, ki jih sprejemajo, lahko kontraproduktivne.

Pomembno dejstvo je tudi, da je slovenska populacija 50+ ena od najbolj zdravih v EU. Zahvaljujoč preventivnim programom: zgodnje odkrivanje raka in predrakavih sprememb, srčno-žilna preventiva, prehransko svetovanje, preprečevanje debelosti, vzgoja v gibanje že v vrtcu, ki so jih že pred desetletji uvedli tisti, ki so imeli vizijo in si upali razmišljati drugače. Večina jih je bilo zdravnikov, ne pa vsi.

Na UKOM smo naslovili vprašanji naših bralcev in objavljamo odgovore, ki smo jih prejeli:

Ali se zakonca lahko odpeljeta na vikend delat na vrtu oziroma ali morata to storiti vsak v svojem avtomobilu ali pa tega sploh ne smeta storiti?
Da, gibanje skupin je omogočeno tistim, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali pa so člani družine. Je pa notranji minister Aleš Hojs na današnji novinarski konferenci opozoril, da se bo, odvisno od spoštovanja odloka, morda izkazalo, da bo potrebno odlok dopolniti in bo potrebno gibanje omejiti na posamezne občine, kar pomeni, da se bomo v tem primeru lahko gibali samo znotraj posamezne občine.

Ali se lahko mati in oče z otrokom odpravita na sprehod v park?
Da, gibanje skupin je omogočeno tistim, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali pa so člani družine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj