Epidemijo covid-19 povzročajo trije različni sevi virusa

Kako hudo bo potekala epidemija covid-19 v posamezni državi, je odvisno od seva koronavirusa, ki jo povzroča. Izkazalo se je, da virus neprestano mutira, tudi v izjemno mile oblike.

Koronavirus tip A velja za najbolj usodnega in je najbližje različici, ki jo najdemo pri netopirjih in pasavcih. Foto: Bigstock

Potek epidemije covid-19 je po različnih državah zelo različen. Medtem, ko nekatere preštevajo mrtve, v drugih vse skupaj poteka skoraj blago. Vzrok za to niso zgolj (pre)pozni ukrepi v nekaterih okoljih, pač pa sev virusa, ki razsaja v določeni državi.

Izrazitejši potek covid-19 povzročajo trije virusi

Raziskovalci iz Univerze Cambridge so preiskali genetsko zgodovino okužb s koronavirusom SARS-CoV-2 od decembra lani do marca letos. Našli so tri različne, vendar tesno povezane seve, ki povzročajo covid-19 v obliki, pri kateri so prisotni znaki bolezni. Poimenovali so jih tip A, tip B in tip C. Koronavirus tip A velja za najbolj usodnega in je najbližje različici, ki jo najdemo pri netopirjih in pasavcih. Ima dva podseva: eden je bil v manjši meri prisoten v Wuhanu, drugi danes prevladuje v ZDA in Avstraliji.

Tip B se najhitreje širi, tip C najbolj blag

Tip B izhaja iz tipa A in je postal najbolj razširjen na Kitajskem, v Veliki Britaniji, Kanadi in ponekod po Evropi (Švica – severni del, Nemčija, Francija, Belgija, Nizozemska). Tip C izhaja iz tipa B in prevladuje v Singapurju, Hong Kongu ter v večini evropskih držav – verjetno tudi v Sloveniji.

Analiza dveh tretjin ameriških vzorcev je pokazala, da gre za koronavirus SARS-CoV-2 tipa A. Okuženi bolniki so večinoma prihajali iz zahodne obale in ne iz New Yorka, pravi prof. dr. Peter Forster in Univerze Cambridge, ki je vodil analizo. Izpostavlja, da virus SARS-CoV-2 nenehno mutira, da premaga odpornost imunskega sistema pri različnih populacijah. Zadnje ugotovitve tudi kažejo, da se najhitreje širi koronavirus tip B.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj