Kaj izbrati za hitro lajšanje težav pri alergijskem rinitisu

Alergijski rinitis ni prijeten. Alergeni v zraku povzročajo kihanje, smrkanje, izcedek iz nosu, solzenje, otekle oči... Načinov lajšanja težav v obliki pripravkov brez recepta je več, od oralnih pripravkov (tablet) do pršil za nos.

V eni uri en odmerek kombiniranega antihistaminika iz loratadina in psevdoefedrina (Claritin D) za dvakrat bolj olajša rinitis kot pršilo za nos s flutikazonom (Flonase), kaže zadnja raziskava.Foto:Bigstock

Alergijski rinitis, zaradi katerega spomladi kihamo, smrkamo in imamo otečene ter solzne oči, je v populaciji vse pogostejši. Zaradi njega smo utrujeni in nerazpoloženi, kakovost življenja se zmanjša. Načinov lajšanja težav je več, statistika pa kaže, da ljudje z alergijskim rinitisom najpogosteje uporabljajo pripravke v obliki tablet – čeprav so pršila za nos na dolgi rok bolj učinkovita.

Za hitro olajšanje primernejši oralni antihistaminik

V eni uri en odmerek kombiniranega antihistaminika iz loratadina in psevdoefedrina (Claritin D) za dvakrat bolj olajša rinitis kot pršilo za nos s flutikazonom (Flonase), kaže zadnja raziskava. Opravili so jo na kanadski Univerzi Queens, v njej pa primerjali učinkovitost antihistaminika v obliki tablet ter nosnega pršila. Oba sta na voljo brez recepta. “Če osebe z alergijskim rinitisom želijo hitro olajšanje težave, je primernejša antihistaminska dekongestivna tableta,” pojasnjuje dr. Anne Ellis iz Univerze Queens, ki je vodila raziskavo. Pršilo za nos začne delovati po nekaj dneh, najboljši učinek pa doseže šele po enem mesecu, je izpostavila.

Kombinacija loratadina in psevdoefedrina

Več študij je pokazalo, da je kombinacija loratadina in psevdoefedrina boljša od placeba pri lajšanju težav z rinitisom. Splošno znano je tudi, da pršilo za nos deluje na dolgi rok. . Malo pa je bilo znanega o tem, kateri pripravek je bolj učinkovit, saj raziskave, ki bi ju primerjale, niso bile izvedene. Ellis in ekipa so tako zasnovali dvojno slepo raziskavo, v kateri so primerjali so učinke enkratnega oralnega odmerka kombinacije loratadina in psevdoefedrina ter enkratnega odmerka pršila z nos z flutikazonom. Ugotovitve so predstavili na letnem znanstvenem srečanju American College of Allergy, Asthma & Immunology – ACAAI 2020.

Enkratni oralni odmerek učinkovitejši na kratki rok

84 prostovoljcev z alergijo na cvetni prah ambrozije so naključno razporedili v štiri skupine. Po 3 urah izpostavljenosti cvetnemu prahu ambrozije so imeli skupno oceno simptomov alergijskega rinitisa najmanj 7, oceno zastoja nosu najmanj 2, zmanjšanje nosnega pretoka zraka pa za vsaj 15 %. Za merjenje slednjega so jih naučili uporabljati merilno napravo PINF.

Vsaka skupina je za lajšanje težav z alergijskim rinitisom prejela drugačno zdravilo: kombinirano tableto s 5 miligrami loratadina in 120 miligrami psevdoefedrina; placebo tableto: pršilo za nos s 50 μg flutikazona; pršilo z nos splacebom. Zdravljenje so ponovili štirikrat, med vsako aplikacijo učinkovine (tablete ali nosnega spreja) je minilo štirinajst dni. PINF so izmerili po 30, 60, 120, 180 in 240 minutah po zaužitju tablete oziroma uporabi nosnega spreja. Po štirih urah se je nosni pretok zraka najbolj povečal pri tistih, ki so zaužili oralni antihistaminik – za 31,1 odstotke. Pršilo je nosni pretok povečalo za 14,8 %, placebo pa za 11,6 %.

Za dolgoročni učinek uporabite pršilo za nos

“Od 7 do 10 dni traja, da pršilo za nos začne delovati, in mesec dni, da doseže optimalni učinek. Obstaja kar nekaj študij, ki potrjujejo koristi flutikazona, vendar ga je potrebno resnično uporabljati 1 mesec – česar mnogi bolniki ne razumejo. Kombinirana tableta deluje hitro, vendar po nekaj dneh izgubi učinek,” je povedal dr. Allen Meadows, nekdanji predsednik ACAAI. Izpostavilje tudi, da le 20 % bolnikov z alergijskim rinitisom pršilo za nos uporablja pravilno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj