V Baslu o novem sistemu za beleženje gibanja pri MS in zmagovalcih

Avtor: R. M. Z.

Na 13. mednarodnem biotehnološkem kampusu v švicarskem Baslu so sodelovali tudi trije zmagovalci Regijskega BioCampa, ki je potekal maja v Ljubljani. 

Eden od njih, Ognen Jakasanovski, je postal tudi zmagovalec Novartisovega BioCampa v Baslu.

13. mednarodni biotehnološki kampus se je osredotočal na potencial novih tehnologij, ki lahko bistveno spremenijo biomedicinske raziskave in poslovanje farmacevtskih družb. Interaktivni program, ki se je odvijal na sedežu Novartisa v Švici, je združil 60 najboljših študentov iz 18 držav in regij. 
Nevroznanost je eno od področij, kjer digitalna inovativnost dosega revolucionarne napredke. V Baslu so študentje in strokovnjaki proučevali možnosti sprememb biomedicinskega raziskovanja in poslovanja farmacevtskih družb, ki so podvržene digitalnemu napredku. 
Merjenje stopnje invalidnosti na neinvaziven način 
Posebna pozornost je bila namenjena inovativnemu sistemu za beleženje gibanja, ki pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS) meri stopnjo invalidnosti na neinvaziven in bolniku prijazen način. Naprava meri bolnikovo gibanje s pomočjo video senzorja z algoritmi strojnega učenja. Naprava, ki jo v Novartisu trenutno razvijajo skupaj z vodilnimi strokovnjaki za multiplo sklerozo in Microsoftovega raziskovalnega oddelka, utegne spremeniti način ocenjevanja nevroloških okvar in napredovanja invalidnosti pri bolnikih z multiplo sklerozo.  

Ta nova naprava je predstavljala tudi osrednji element delavnice, na kateri so udeleženci BioCampa delali v skupinah in razvijali strategije za uspešno uvedbo te nove tehnologije v klinično okolje. Svoje predloge strategije so ob koncu dogodka predstavili strokovni komisiji, ki je med njimi izbrala najbolj izstopajoče delo. S tem so študentje dobili vpogled v trende in izzive na področju biotehnologije in naravoslovnih ved. BioCamp študentom prav tako omogoča, da raziščejo možnosti za karierni razvoj v farmacevtski in biotehnološki industriji ter se povežejo z nadarjenimi študenti iz drugih držav. 

Izbrali so najboljše

Ob zaključku so študentje strokovni komisiji predstavilo svoje študije primera. Na podlagi njihove opravljene naloge, delovne uspešnosti in ekipnega sodelovanja je komisija izbrala tri zmagovalce in zmagovalno ekipo. Med zmagovalci je tudi Ognen Jakasanovski z Univerze Svetega Cirila in Metoda iz Skopja, ki je bil eden od zmagovalcev Regijskega BioCampa, ki je potekal maja v Ljubljani. Druga dva zmagovalca sta Theresa Maier z Univerze v Cambridgeu (Velika Britanija) in Mamta Bhatia iz Mednarodne univerze Symbiosys (Indija). Ognen Jakasanovski je sicer že tretji zmagovalec Novartisovega BioCampa, ki se je na dogodek uvrstil kot zmagovalec Regijskega BioCampa iz Ljubljane. 
Člani letošnje zmagovalne ekipe pa so Simon Altmeier iz Nemčije, Roger Fricker iz Švice, Ghazaleh Naghmeh iz Irana, Ognen Jakasanovski iz Makedonije, Knight Christopher Takaya iz Japonske, Navarro Alexandra iz Združenih držav Amerike in Salaheldin Mohamed Mohamed Basant iz Egipta. 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj