Radi hodite bosi zunaj? Ko boste prebrali tole, boste še raje

Ste se kdaj vprašali, zakaj se počutite tako dobro in polni energije, ko hodite bosi po vlažni zemlji, dišečem travniku ali peščeni plaži?

Boljše zdravje srca, boljše razpoloženje in zmanjšanje bolečine so le nekatere znane koristi bose hoje, o katerih poroča strokovna literatura. Foto: Bigstock

Nove ugotovitve kažejo, da pri bosi hoji zunaj, po naravni podali, ne gre samo za izboljšanje počutja, pač pa tudi za konkretno izboljšanje zdravja. 

Boljše zdravje srca, boljše razpoloženje in zmanjšanje bolečine so le nekatere znane koristi bose hoje, o katerih poroča strokovna literatura. Med njo pride do neposrednega stika z elektroni na površini tal, kar povzroči fiziološke spremembe v telesu: boljši spanec, zmanjšana bolečina in celo znižanje vnetnih faktorjev. Kar nekaj študij je potrdilo, da je bosa hoja zunaj preprosta, naravna in vsem dostopna klinična metoda proti globalni epidemiji nenalezljivih degenerativnih bolezni. Bosa hoja zunaj po naravni podlagi (zemlja, travnik, gozd, peščena ali kamnita plaža, brodenje po reki ali morju …) ima dokazan vpliv na stres in razpoloženje, občutenje bolečine ter kardiovaskularno zdravje.

Stres in izboljšanje razpoloženja

Randomizirana dvojno slepa študija je vključevala 58 zdravih odraslih, ki so imeli na podplatu vsake noge pritrjen prevodni obliž, medtem ko so hodili bosi. Meritve so pokazale, da je stik med golo kožo in tlemi vplival na elektrofiziološke procese v mišicah in možganih. Posledica je bila zmanjšana splošna raven stresa in premik v ravnovesju avtonomnega živčnega sistema. Podobno je pokazala študija, v kateri so primerjali dva načina sproščanja: boso hojo zunaj po naravni podlagi (prostovoljci so hodili eno uro) in sproščanje v naslanjaču s pulzirajočo elektromagnetno blazino. Udeležencem so počutje prej in potem ocenili s standardiziranimi vprašalniki. Tisti, ki so bosi hodili zunaj, so se bolj sprostili, razpoloženje se je izboljšalo, stresni markerji so se znižali. Avtorji študije so sicer izpostavili, da je šlo za pilotni projekt na majhnem vzorcu in da bodo za potrditev rezultatov potrebne nove študije na velikem številu ljudi.

Obvladovanje bolečine

Sprememba električnega naboja igra vlogo pri nevtralizaciji prostih radikalov in posredno blaži škodo, ki jo povzroča sistemsko vnetje. To, trdijo nekateri avtorji, bi lahko pojasnilo, zakaj gibalne terapije pomagajo pri saniranju akutnih ali kroničnih poškodb. Pilotna študija je pokazala, da se je stopnja bolečine zmanjšala pri štirih od osmih bolnikov s sindromom zapoznele mišične bolečine (DOMS) potem, ko so hodili bosi. Raziskovalci so preučili tudi vpliv bose hoje na kakovost življenja in občutenje bolečine pri masažnih terapevtih – osebah, ki izvajajo terapevtske masaže. Opazili so »dosledne koristne učinke« na področjih, ki so zelo pomembna za ta poklic: utrujenost (po določenem številu masaž), občutenju bolečin v rokah, telesno počutje in razpoloženje. Bosa hoja je pripomogla k splošnemu dobremu počutju masažnih terapevtov ter izboljšala njihovo kakovost življenja.

Kardiovaskularno zdravje

Zdi se, da bosa hoja poveča površinski naboj rdečih krvnih celic, s čimer se zmanjšata viskoznost krvi in srčno-žilno tveganje. Zniža se tudi krvni tlak. V prvi študiji sploh, v kateri so merili vpliv bose hoje pri osebah s povišanim krvnim tlakom, se je izkazalo, da je prišlo do znižanja sistoličnega krvnega tlaka v povprečju za 14 odstotkov. Avtorji sicer izpostavljajo, da so glavi dejavniki za to najverjetneje zmanjšanje stresa, dvig razpoloženja in vzbujanje prijetnih občutkov pri bosi hoji po peščeni plaži ali po dišečem poletnem travniku. Kakor koli, padec sistoličnega krvnega tlak je bil po nekajurni tovrstni vadbi na dan pri nekaterih celo do 22,7-odstoten. Spremembe so bile tudi v srčnem utripu, hitrosti dihanja, oksigenaciji krvi, indeksu perfuzije in elektroprevodnosti kože.

Viri:

Menigoz W, Latz TT, Ely RA, Kamei C, Melvin G, Sinatra D. Integrative and lifestyle medicine strategies should include Earthing (grounding): Review of research evidence and clinical observations. Explore (NY). 2020 May-Jun;16(3):152-160. doi: 10.1016/j.explore.2019.10.005. Epub 2019 Nov 14. PMID: 31831261.

Oschman JL, Chevalier G, Brown R. The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases. J Inflamm Res. 2015;8:83-96. Published 2015 Mar 24. doi:10.2147/JIR.S69656

Chevalier G, Sinatra ST, Oschman JL, Delany RM. Earthing (grounding) the human body reduces blood viscosity-a major factor in cardiovascular disease. J Altern Complement Med. 2013;19(2):102-110. doi:10.1089/acm.2011.0820

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj