Razširjene vene in hemoroidi – ukrepajte zdaj!

Avtor: P. S.

So vaše noge težke, svinčena utrujenost pa stalna spremljevalka ne glede na letni čas? Imate nočne krče v mečih, razširjene vene (krčne žile), otekle noge? Težave imate tudi s hemoroidi? Nekako se vsako leto prebijete čez zimo, vse težje pa skozi toplejše dneve, še prav posebej neprijetna so bila zadnja poletja, ko vročina ni popustila tudi ponoči.

Ne dopustite, da bolezen napreduje! Ko se koža vname, srbi in se pojavljajo golenske razjede je zadnji stadij kronične venske bolezni, ki ga je treba nujno zdraviti.

Kronično vensko bolezen imamo skoraj vsi

Pred 60. letom starosti za kronično vensko boleznijo zbolevajo predvsem ženske, kasneje se incidenca za oba spola izenači. Stroka navaja različne številke: zbolelo na bi od 20 do 90 odstotkov populacije. Vzrok za tako različne napovedi leži v tem, da včasih ni bilo natančne klasifikacije bolezni, zato so bila tudi zajemanja bolnikov v študije zelo različna.

Zanemarjanje bolezni razširjenih ven in hemoroidov ter nepravočasno zdravljenje lahko povzroči vrsto resnih zdravstvenih težav in za življenje nevarnih progresivnih bolezni. Zaradi progresivne tendence razvoja bolezni razširjenih ven je pomembno pravočasno preprečiti razvoj končnega stadija bolezni, redno opozarjajo zdravniki.

 
 Vodja centra Arihtera za razžirjene žile dr. Zlatko Čačić je certificirani zdravnik za izvajanje napredne metode UGFS po standardih britanskega inštituta za ožilje.

Odprava površinskih in globlje ležečih ven

Prehranjujte se zdravo, vsak dan se zmerno gibajte ter ne sedite predolgo in ne križajte nog pri sedenju, so osnovni napotki, da bodo žile ostale v dobrem stanju. Seveda pa dednost in nekateri drugi dejavniki privedejo do nastanka krčnih žil in hemoroiodv, pa če se še tako natančno držimo navodil za njihovo preprečevanje.

In ko je bolezen prisotna, se je potrebno odpraviti na pregled ožilja. Dermatolog bo s primernimi aparati natančno ocenil kakovost vaših žil in predložil ukrepe, za zdravljenje.

Najprej kakovosten pregled

Ni vseeno h komu se odpravimo na pregled. Na spletu si oglejte ponudbo, bodite pozorni na izkušenost osebja, odveč pa ne bo tudi pregled referenc, in če je le na voljo tudi forum uporabnikov storitev.

Osnova pregleda žilne sestave je prvi korak, poteka s pomočjo ‘color dopplerja’ je hiter in neboleč; natančno prepozna težavo in stopnjo obolenja. Sledi pregled.

 

Primer posega UGFS

Zdravljenje površinskih ven

Zahvaljujoč sodobnim metodologijam, je bolezen lahko ozdravljiva. Obiskali smo Specialistično bolnišnici »Arithera«, kjer uporabljajo svetovno najbolj priznano minimalno invazivno metodo zdravljenja razširjenih ven s peno – metodo UGFS. S pomočjo ultrazvoka se pena vbrizga v razširjeno žilo. Pod vplivom pene se žila spremeni v brazgotinasto tkivo in njeno funkcijo prevzamejo druge, zdrave žile. Metoda ima več prednosti: je hitra, zelo učinkovita, neboleča, ne pušča brazgotin in poškodb na tkivu, pacient pa lahko takoj po posegu nadaljuje vsakodnevne aktivnosti. Z enim posegom je mogoče zdraviti več žil. Metoda UGFS sledi standardom Britanskega inštituta za ožilje, vodilne svetovne organizacije za zdravljenje razširjenih žil.

Tudi globlje ležeče žile pozdravijo

Za zdravljenje izrazito širokih in globlje ležečih žile se uporablja metoda VariClose, znana po le enem vbodu z iglo. Ta poseg je zaradi lokalne anestezije popolnoma neboleč, prav tako pa se pri tej metodi izognemo pojavu obarvanosti kože/madežev, brazgotinam ali kakršnim koli drugim oblikam poškodb kože. Posegu sledita terapija z zdravili in nošenje kompresivnih nogavic. Metoda je idealna za ljudi, ki se želijo neomejeno gibati. Pacient lahko začne vsakodnevne aktivnosti takoj po posegu, z izjemo športnih aktivnosti, ki pa jih lahko začne že v 24–48 urah po posegu. Pri pacientih iz Slovenije se lahko opravita pregled in poseg hkrati (z enim obiskom).

HEMOROIDI – NADLEŽNI, VENDAR LAHKO OZDRAVLJIVI

Kirurška obravnava (operacija) je še vedno najpogostejši način zdravljenja hemoroidov. Pa vendarle obstajajo novejše, zelo uspešne in minimalno invazivne metode, pri katerih se izvaja dopplersko vodena preveza hemoroidalnih žil – poseg, znan pod imenom DG-HAL. Za težje in že napredovale oblike hemoroidalne bolezni, ki se kažejo kot prolaps, tj. izpadanje hemoroidov ali analne sluznice, se uporablja metoda DG-HAL+RAR. 

To je najmanj invazivna in za bolnike najmanj neprijetna metoda. Oblikovana je tako, da rešuje vzrok nastanka vozlišča. Ker ni rezanja in poškodb tkiva, funkcija hemoroidnega vozlišča ostane skoraj popolnoma ohranjena. Poseg traja od 30 do 40 minut. Po kratkem pooperativnem opazovanju, ki traja največ štiri ure, so pacienti odpuščeni iz bolnice. Večina operiranih lahko začne vsakodnevne aktivnosti že po enem do dveh dneh, popolno okrevanje pa nastopi po 6–8 tednih.

Pokličite na 00385 1 23 04 074,

več informacij o razširjenih žilah in hemoroidih si lahko preberete na:

 www.krcnezile.si

Arithera se nahaja v Zagrebu na Bukovački cesti 1.

 
   

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj