Tehtanje prehranskih dopolnil

Avtor: ekipa www.pretehtajte.si

Pestra ponudba izdelkov vseh vrst nas pogosto pripelje v položaj, ko se med sprehodom v vrsti nakupovalnih polic kar mimogrede odločamo med izdelki, ki jih potrebujemo, in tistimi, ki nas zapeljujejo. Kaj je tisto, kar pritegne našo pozornost? Embalaža, sestava, proizvajalec?

Saj veste, nekateri izdelki nas pritegnejo, nekaterim pa se raje popolnoma izognemo. Razlogi za naše odzive so različni. Našo pozornost si lahko nekateri pridobijo, ker so nase opozorili z oglasom, ki smo ga videli prejšnji večer na televiziji, spet drugi imajo naše zaupanje že dalj časa. Zaupamo jim, ker vedno znova zadovoljijo naša pričakovanja in torej izpolnjujejo kriterije, ki so za nas pomembni.

Na slovenskem trgu je trenutno na prodaj več tisoč izdelkov prehranskih dopolnil, zato ni enostavno izbirati med njimi. Tudi tovrstni izdelki se med seboj razlikujejo po številnih lastnostih, na primer kakovosti ali ceni. Pri izbiri pa se pogosto omejimo že s prodajnim kanalom, to je mestom, kjer kupujemo. Vsi izdelki namreč niso na voljo povsod. Nekatera prodajna mesta ponujajo samo svoje izdelke, medtem ko druga ponujajo več znamk. Po izkušnjah naše ekipe je najraznovrstnejša ponudba glede na blagovne znamke in tudi proizvajalce v dobro založenih lekarnah in specializiranih trgovinah. A kako izbrati med to praktično nepregledno množico izdelkov? Zaupati njihovemu proizvajalcu in njihovim že poznanim znamkam, priporočilom znancev in prijateljev ali le osebnemu občutku oziroma prepričanju? Jih kupiti mimogrede v samopostrežni trgovini ali narediti pred nakupom raziskavo po spletu, zaupati lekarnarju ali sosedi, ki rada nabira zelišča, ali celo enostavno obupati nad njimi?

Težava na področju prehranskih dopolnil je zlasti v poplavi prodajnih in marketinških informacij, ki niso uravnotežene s strokovnimi in neodvisnimi dejstvi. Brez objektivnih informacij pa težko pridemo do objektivnih odločitev. Zato se pri tovrstnih izdelkih pogosto odločamo subjektivno, na podlagi vtisov, ki so vstopili v našo podzavest z oglasi in prodajnimi tehnikami, kot je na primer podoba embalaže.

Za kakršnokoli pretehtano odločitev je pomembno, kje se informiramo. Dobro namreč lahko izberemo le, kadar poznamo in razumemo različne možnosti ponudbe. Na voljo je tudi neodvisna baza prehranskih dopolnil, ki so na našem trgu. Baza P3 je brezplačna in dostopna na spletu.

Če pa boste sklenili, da bi vam pri izbiri prav prišel nasvet, je smiselno izbrati za svetovalca nekoga, ki je strokoven in obenem neodvisen, sicer bo pri izbiri ravno tako pristranski, kot bi bili sami.

Dober nasvet je strokoven in neodvisen

Za dobro izbiro izdelka je zelo pomembna ugotovitev, kaj sploh potrebujete. Pri strokovnem pristopu imata prvo mesto pred izbiro izdelka celostna gotovo obravnava prehranjevalnih navad in življenjskega sloga posameznika ter vprašanje, kaj posameznik že jemlje, od zdravil do prehranskih dopolnil. Vsak dober lekarnar oziroma zdravnik vas bo tako pred nasvetom, kateri izdelek naj jemljete, temeljito izprašal. Zanimalo ga bo kaj, kako pogosto in koliko česa jeste, koliko se gibljete, koliko ste na zraku, ali kadite, ali imate kakšne kronične bolezni, ali jemljete kakšna zdravila in tako naprej. Za lekarnarja ali zdravnika so to zelo pomembne informacije, saj uživanje nekaterih prehranskih dopolnil na primer ni ustrezno za uporabnike določenih zdravil, npr. antikoagulantov. Le z ustreznimi vprašanji ter poštenimi odgovori nanje bo strokovnjak lahko ocenil, katero hranilo v resnici potrebujete. Zato je pomembno, da ne skoparite z besedami, ko odgovarjate na vprašanja lekarnarja ali zdravnika. Če že jemljete prehransko dopolnilo, ki ste ga kupili v tujini, na primer po spletu, je tako smiselno, da pri obisku lekarne oz. zdravnika pokažete originalno škatlico z navodilom. Tako lahko pri nadaljnjem svetovanju upoštevajo, katere sestavine že vnašate v svoj organizem.

Po temeljiti anamnezi se lahko izkaže, da bi bilo za vaš primer mogoče bolje od jemanja kateregakoli prehranskega dopolnila to, da posežete po zdravilih. Včasih pa je celo potrebno koga poslati na natančnejše preiskave k zdravniku, saj lahko le s poznavanjem vzrokov odpravimo težave oziroma posledice.

Odgovore pa je pomembno tudi razumeti in znati ovrednotiti. Strokoven nasvet lahko pričakujete le od nekoga, ki za začetek dobro pozna anatomijo človeškega telesa. Torej nekoga, ki natanko ve, kje v telesu se določeni organi nahajajo in čemu služijo. Tako nekdo, ki se mu ne sanja, kje je trebušna slinavka, težko »strokovno« svetuje o vplivu visokih koncentracij inzulina na notranje organe. Svetovalcu ne sme manjkati niti znanje fiziologije oziroma poznavanje poteka normalnih procesov v našem telesu. Prehranska dopolnila kot glavne sestavine vsebujejo hranila, zato je za dober nasvet nujno vedeti, kako se posamezna hranila vključujejo v normalne fiziološke procese in kaj se zgodi, ko jih ni. Ne moremo niti mimo patofiziologije, katere poznavanje je nujno, da ne posegamo v patološke procese, ki zahtevajo ustrezno diagnostiko in zdravljenje v zdravniški ambulanti ali celo bolnišnici. Ne moremo namreč mimo dejstva, da prehranska dopolnila niso zdravila, kar so nekako vedele že naše babice. Kurja juhica te okrepi, vendar ne ozdravi bolezni. Po drugi strani pomanjkanje posameznih hranil v naši prehrani lahko vodi do težav, ki so včasih precej hude. Iz zgodovine najbolj znano pomanjkanje hranil je pomanjkanje vitamina C v prehrani mornarjev na čezoceanskih ladjah, zaradi česar se je pri njih razvil skorbut. Po večmesečnem pomanjkanju vitamina C v organizmu so tako lahko opazili naslednje simptome: vnetje dlesni in krvavitve iz njih, izpadanje zob, izčrpanost, počasno celjenje ran, dermatitis, vnetje sklepov, visoka vročina, anemija, osteoporoza, edemi spodnjih okončin. Zato skrbno pretehtajte, komu boste zaupali svoje zdravje.

Razumljivo je, da šele s popolnoma jasno sliko o posamezniku lahko odgovarjamo na vprašanje, v katerem izdelku so prava hranila, v primerni kombinaciji, ki bodo ustrezala točno določeni osebi. Gre namreč za precej strokovno vprašanje, ki pa je za povrh še neločljivo od neodvisnosti. Saj poznate pregovor, ki pravi, da vsak cigan svojega konja hvali. Lažje pač zaupamo nekomu, ki ima na polici več različnih izdelkov in sam ni njihov proizvajalec ali distributer.

Nekatere lekarne so se posebej potrudile, da bi se na področju prehranskih dopolnil izkazale tako kot strokovne kot neodvisne pri svetovanju svojim obiskovalcem. S tem namenom so se posebej usposabljale in pridobile licenco P3 Professional. Obiščite jih in ocenite razliko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj