Umetna fotosinteza spreminja vodikov dioksid v tekoče gorivo

Ogljikov dioksid (CO2), ki velja za glavnega povzročitelja globalnega segrevanja, bi lahko uporabili kot poceni surovino za izdelavo goriva. Proces sproži umetna fotosinteza, prvi rezultati raziskav pa so že tu. Odkritje obeta, da se nam energetske krize zaradi pomanjkanja fosilnih goriv kmalu ne bo več treba bati.

Nova tehnologija obeta, da bi ogljikov dioksid lahko uporabili kot surovino za gorivo. Foto: Bigstock

Odvisnost od fosilnih goriv je desetletja narekovala svetovno ekonomijo in vplivala na vsakdanje življenje. Alternativ je bilo precej, nobena se, čeprav so raziskave več kot obetale, ni uveljavila. Zdaj se zdi, da bo drugače. Raziskovalci University of Illinois so uspeli s procesom umetne fotosinteze izdelati gorivo iz ogljikovega dioksida. Ugotovitve so objavili v reviji Nature Communications.

Zelena svetloba plus zlati nanodelci

Rastline uporabljajo sončno svetlobo za spodbujanje kemičnih reakcij med vodo in CO2 za ustvarjanje in shranjevanje sončne energije v obliki glukoze. V novi študiji so raziskovalci razvili umetni proces, ki uporablja enako zeleno svetlobo kot rastline med fotosintezo, ter delce zlata.

»Zlati nanodelci delujejo posebej dobro kot katalizator. Ugodno vplivajo na molekule CO2, so učinkoviti pri absorpciji svetlobe in se ne razgrajujejo kot druge kovine.,« je dejal dr. Prashant Jain, profesor kemije na University of Illinois in soavtor študije. »Cilj je je bil ustvariti kompleksne ogljikovodike iz presežka CO2 in drugih trajnostnih virov, kot je sončna svetloba.”

Proces podobno uspešen kot pri rastlinah

“Obstajajo še druge, bolj nekonvencionalne možnosti uporabe ogljikovodikov, ustvarjenih iz tega procesa,” je dejal Jain. “Lahko bi jih na primer uporabili za napajanje gorivnih celic za proizvodnjo električnega toka in napetosti.«

Raziskovalci priznavajo, da je njegov proces umetne fotosinteze enako učinkovit kot je pri rastlinah.

“Naučiti se moramo, kako prilagoditi katalizator za povečanje učinkovitosti kemijskih reakcij,” je še izpostavil Jain. “Potem lahko začnemo razvijati modela, s katerim bi ugotovili, kako ni proces intenzivirati. Kot pri vsaki novi tehnologiji pa bo tudi pri tej potrebno odgovoriti še na številna vprašanja. Eno od bolj pomembnih je cenovna učinkovitost. V tem trenutku industriji nafte in plina še ne more konkurirati, v prihodnosti pa jima zagotovo bo.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj