Usposabljanje za srečo olajša tesnobo in depresijo

Skrb za nekoga, ki ga imamo radi, je obveznost, ki terja izjemen davek in ki ji včasih kljub temu, da vanjo vložimo vse, s čimer razpolagamo, nismo kos.

Skrb za starostnika je eden od večjih stresnih dejavnikov. Foto: Bigstock

Veliko je bilo že napisanega o stresu ob čustvenih zahtevah pri skrbi za družinske člane z demenco. Nova študija kaže, da se lahko del te obremenitve izravna z usposabljanjem, ki skrbnikom pomaga, da se osredotočijo na pozitivne izkušnje. “Skrbniki so v vseh pogledih zelo obremenjeni, tveganje za tesnobo in depresijo pa je pri njih izjemno veliko,« je povedala Judith Moskowitz, profesorica Northwestern University v Chicagu.

“Obstajajo metode, ki skrbnikom pomagajo pri dnevnem spopadanju s stresom, vendar so ti običajno povezani z dodatnim izobraževanjem in časom, ki ga ljudje, ki 24/7 skrbijo za bližnje, nimajo,« pravi Moskowitz, in nadaljuje: » Razvili smo program, ki skrbnikom pomaga razvijati pozitivna čustva in se osredotočati na lastne moči brez izgube empatije.«

Študijo so v sodelovanju izvedli raziskovalci Univerze Johns Hopkins v Baltimoru, Maryland ter Univerze Pittsburgh. 170 negovalcev ljudi z demenco so naključno razporedili v dve skupini. V prvi so se le-ti naučili pozitivnih čustvenih veščin, na primer prepoznavanje lepega v posamičnih dnevnih dogodkih. V drugi so bili prepuščeni sami sebi. Oboji so vsak dan izpolnili vprašalnik glede svojih občutkov. Po šestih tednih so raziskovalci ocenili njihovo čustveno in telesno zdravje ter breme, ki jim ga je predstavlja nega svojca.

Izkazalo se je, da je bilo v skupini skrbnikov, ki je bila deležna usposabljanja pozitivnih čustvenih veščin, za 7 odstotkov manj depresije in za 9 odstotkov manj anksioznosti. »Naše ugotovitve dokazujejo, da je nego svojca s primernim usposabljanjem skrbnikov mogoče preurediti do mere, da zagotavlja kakovostno oskrbo in ne vodi v izgorevanje ,« pravi prof. David Roth, direktor Centra za staranje in zdravje na Univerzi Johns Hopkins v Baltimoru, Maryland. »Trening pozitivnih čustev izboljša splošno zdravje in dobro počutje skrbnikov, kar na koncu vpliva na kakovost oskrbe.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj