Vitamin B3 revitalizira presnovo energije pri mišičnih boleznih

Vitamin B3 ima terapevtski učinek pri napredujočiih mišičnih boleznih. Revitalizira presnovo energije in zviša raven NAD + v krvi tako pri bolnikih kot pri zdravih osebah.

Rezultati odprte pilotne študije so tudi pokazali, da je niacin obetavna možnost zdravljenja mitohondrijske miopatije. Foto: Bigstock

Vitamin B3 verjetno upočasni napredovanje mitohondrijske miopatije – neozdravljive progresivne bolezni.

Znižanje ravni NAD + v krvi in ​​mišicah bolnikov z mitohondrijsko miopatijo

Zadnje strokovne ugotovite kažejo, da je vitamin B3 močan pospeševalec energetske presnove pri glodavcih. Vitamin B3 je prekurzor za NAD + in molekularno stikalo, ki preklaplja med postenjem ter stanjem prehranskega obilja. Študije na živalih so tudi so pokazale, da postenje vodi v boljše splošno zdravje in je povezano z daljšo življenjsko dobo. Domneva se, da podobno velja za ljudi. Vendar ni dovolj dokazov, ki bi potrjevali, da je pomanjkanje NAD + pri ljudeh s kroničnimi boleznimi konstantno prisotno in da bi njegovo dodajanje pri bolnikih z degenerativnimi boleznimi imelo kurativne učinke. V zadnji objavi v vplivni strokovni reviji Cell Metabolism skupina raziskovalcev pod vodstvom Anu Suomalainen-Wartiovaara in Eije Pirinen (Univerza Helsinki) poroča o znižanju ravni NAD + v krvi in ​​mišicah pri bolnikih z mitohondrijsko miopatijo. “Za bolezen je značilna progresivna mišična oslabelost s krči. Gre za napredujočo bolezen, za katero učinkovito zdravljenje ne obstaja,” pravi Suomalainen-Wartiovaara.

Kompleksna vloga niacina

Niacin je v telesu pomemben za normalen metabolizem ter za sintezo in odstranjevanje številnih odvečnih snovi. Pokrivanje potreb po niacinu ni odvisno le od uživanja s hrano, ampak ga telo lahko izdela tudi samo iz esencialne aminokisline triptofan. Triptofan, ki se v telesu ne porabi za izgradnjo beljakovin, se lahko porabi za sintezo nikotinamida. (2) Razkrivanje povezave med moteno NAD + homeostazo v mišicah in presnovnimi boleznimi pri živalih je vzbudilo veliko zanimanja v strokovnih krogih. Pojavilo se je vprašanje, ali se NAD + presnovne aberacije pojavljajo tudi pri degenerativnih boleznih ljudi in ali bi nanje lahko vplivali s posegi od zunaj.

Obetavna možnost novega zdravljenja

Zdravljenje z niacinom učinkovito poveča NAD + v krvi tako pri bolnikih kot pri zdravih osebah. Niacin obnovi NAD + v mišicah bolnikov na normalno raven in izboljša moč velikih mišic ter oksidacijsko sposobnost mitohondrijev. Rezultati odprte pilotne študije so tudi pokazali, da je niacin obetavna možnost zdravljenja mitohondrijske miopatije. Avtorji izpostavljajo, da sta niacin in NAD + učinkovita metabolična modifikatorja, zdravljenje z niacinom pa je treba previdno uporabljati le, ko se v bolnikovi krvi odkrije pomanjkanje NAD. “Naši rezultati potrjujejo, da pri ljudeh obstaja pomanjkanje NAD + in da lahko NAD + ojačevalci upočasnijo napredovanje nekaterih bolezni,” komentira Suomalainen-Wartiovaara, in nadaljuje: “Študija je pomemben preskok pri razvoju ciljno usmerjenih terapij za energetsko presnovne bolezni.”

Viri:

1 Niacin Cures Systemic NAD+ Deficiency and Improves Muscle Performance in Adult-Onset Mitochondrial Myopathy, Cell Metabolism, 2020

2 Kohlmeier M.: Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003

3 Emil Ylikallio, Anu Suomalainen: Mechanisms of mitochondrial diseases, Annals of Medicine, 2012

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj