EMA uvedla novo preiskavo cepiv mRNA zoper covid-19

Številne ženske so po cepljenju s cepivom mRNA zoper covid-19 doživele motnje menstruacije: hude krvavitve ali amenorejo. Pojav zdaj tudi uradno preiskuje Evropska agencija za zdravila.

Evropska agencija za zdravila (EMA) raziskuje povezavo med Pfizerjevimi in Moderninimi cepivi zoper covid-19 ter motnjami menstrualnega cikla.Foto: Bigstock

Evropska agencija za zdravila (EMA) je potrdila, da je uvedla novo preiskavo cepiv zoper covid-19 zaradi potencialnega vpliva na menstrualni cikel. V preiskavi sta se znašli cepivi mRNA proizvajalcev Pfizer BioNTech in Moderna.

Pregledali bodo vse razpoložljive dokaze

Evropska agencija za zdravila (EMA) preiskuje povezavo med Pfizerjevimi in Moderninimi cepivi zoper covid-19 in motnjami menstrualnega cikla. Preiskavo so uvedli potem, ko je na tisoče žensk spontano poročalo o spremembah menstruacije, ki so se začele dogajati potem, ko so bile cepljene s prvim in/ali drugim odmerkom cepiva. Za primer je zadolžen odbor Evropske agencije za zdravila za varnost zdravil, gre pa tako za primere nenavadno močnih menstruacij kot tudi za primere njenega izostanka (amenorejo). Ženske so poročale tudi o nepričakovanih vaginalnih krvavitvah po cepljenju.

Oceno izvaja Odbor za ocenjevanje tveganja farmakovigilance (PRAC), ki deluje znotraj Evropske agencije za za zdravila. Pregledali bodo vse razpoložljive dokaze o cepivih mRNA in spremembah menstruacije pri ženskah, vključno s poročili cepljenih žensk, kliničnimi preskušanji cepiv ter študijami, izvedenimi na ženskah po cepljenju zoper covid-19. Raziskovali bodo, ali je cepljenje sprožilo močne menstrualne krvavitve, ki vplivajo na kakovost življenja, oziroma amenorejo, pojav, ko menstruacija nepričakovano izostane za tri mesece ali več.  

Preiskavo uvedli tudi v Veliki Britaniji

Morebitno povezavo med cepivom mRNA zoper covid-19 in motnjami menstrualnega cikla proučujejo tudi v Veliki Britaniji. Za to so se odločili potem, ko je njihova MHRA prejela več kot 50.000 prijav žensk, da so se jim po cepljenju začele dogajati hude menstrualne motnje. Stroka pravi, da gre za začasni pojav, ki naj ne bi imel vpliva na rodnost. Študija, v kateri je sodelovalo več kot 4000 žensk v ZDA, pa je pokazala, da so menstruacije trajale 15 ur dlje pri ženskah, ki so prejele prvi odmerek cepiva proti covidu-19, in 19 ur dlje pri tistih, ki so prejele drugega. Avtorji z univerze Oregon, ki so jo vodili, so zaključili, da so bile spremembe »majhne« in »začasne«.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj