Hišna opravila in hujšanje: Kaj je najbolj učinkovito?

Že dolgo je znano, da je hujšanje proces, za katerega najbolj velja, da se počasi daleč pride. Zdravljenje debelosti običajno traja šest do sedem let in je uspešno le, če ga spremlja temeljita sprememba življenjskega stila.

V 30 minutah sesanja stanovanja oseba, težka 54 kg, porabi 99 kcal, oseba, težka 68 kg, pa 124 kcal. Foto: Bigstock

Ko beseda nanese na hujšanje, najprej pomislimo na fitnes in tek, skratka na športni trening. Vendar dvigovanje uteži, poskočni tekaški korak po ulicah ali sopenje v hrib niso edini uspešni načini izgube odvečnih kilogramov. Kalorije učinkovito kurimo tudi med hišnimi opravili.

Če vsak dan zaužijemo samo 200 kalorij več, kot jih pokurimo, v 17 dneh pridobimo 450 g maščevja.

Ali lahko shujšamo med čiščenjem stanovanja ali delom na dvorišču? Vsakdanja domača opravila, kot so košnja trave, obrezovanje dreves, sesanje in čiščenje postajajo popularna oblika porabljanja presežka kalorij. Zanje se je celo uveljavil izraz termogeneza nevadbenih aktivnosti, in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo pojavili prvi »diet-mojstri« in svetovalnice za pravilno hujšanje s pospravljanjem. Debelost in vse, povezano z njio, je namreč pravi magnet za samooklicane nutriciste in svetovalce vseh vrst, nesrečneži s preveč kilogrami (ki jih nikoli ne zmanjka), pa so zlata jama za posel.

Hišna opravila pospešijo metabolizem in pomagajo pri nadzoru telesne teže.

Sesanje tal in preprog

Potiskanje sesalnika po vseh prostorih v stanovanju je eden od boljših načinov kurjenja kalorij,še posebej, če med delom poplesavamo in izvajamo različne druge gibe (na primer visoko dvigujemo kolena). V 30 minutah sesanja stanovanja oseba, težka 54 kilogramov, porabi 99 kcal, oseba, težka 68 kilogramov pa 124 kcal. Če tehtate 90 kilogramov, pa vam bo uporaba sesalca »odnesla« kar 166 kcal.

Košnja trave

Uporaba potisne motorne kosilnice je zelo spodobna oblika vadbe in še ena iz nabora hujšanja s hišnimi opravili. S košnjo trave 56 kilogramov težka oseba v pol ure porabi 135 kcal, 85 kilogramov težka pa 200 kcal. Če uporabljamo kosilnico brez motorja, se poraba kalorij poveča še za 40.

Pranje avtomobila

Preskočite avtomobilsko avtopralnico: napolnite vedro z milnico in se lotite temeljitega čiščenja avtomobila. Pošteno se boste preznojili in pokurili kar nekaj kalorij: pri 56 kilogramih telesne teže jih bo »odšlo« 135, pri 85 kilogramih pa kar 200.

Menjava posteljnine

Menjava posteljnine sodi med manj priljubljena hišna opravila, kaže statistika. Če se rjuhe in prevleke odločite menjati pogosteje kot na vsake tri tedne, kot je povprečje, bo to koristilo tudi kilogramom. V 30 minutah boste pri telesni teži 56 kilogramov pokurili 187 kcal, pri telesni teži 90 kilogramov pa osupljivih 300 kcal.

Igra z otroci

Zabavna družinska vadba je dobra za vaše telo in duha. Tudi če se le malo potrudite, v 30 minutah porabite 120 kalorij, če tehtate 56 kilogramov, in 178 kalorij, če jih imate 90. Bolj intenzivno tekanje za žogo, igranje badmintona, lovljenje in kar je še popularnih družinskih iger na prostem v pol ure odnese še 30 do 50 kcal več.

Grabljenje listja

Jesen je za to hišno opravilo kot nalašč. Kako pa se splača iz energetskega stališča? V pol ure grabljenja listja oseba, težka 56 kilogramov, porabi 120 kcal, oseba, težka 90 kilogramov, pa 180 kcal. Če boste listje še pospravili v vreče ali znosili na kompost, boste v 30 minutah porabo kalorij podvojili.

Pomivanje posode

Vsi radi pojemo doma skuhano kosilo ali večerjo, potem pa običajno sledi «angažiranje« pomivalnega stroja, mi pa si oddahnemo na kavču. Vendar je delo v kuhinji tudi kar dobra telesna vadba. 30 minut ročnega pomivanja posode in čiščenja kuhinje z zmerno intenzivnostjo pri telesni teži 56 kilogramov pomeni 187 kcal manj, pri telesni teži 90 kilogramov pa neverjetnih 300 kcal manj.

Čiščenje žlebov

Da, lažje je najeti nekoga, ki se bo povzpel po lestvi in vam očistil žlebove. Če pa se tega lotite sami, boste v 30 minutah izgubili 150 kcal, če imate 56 kilogramov, in 222 kcal, če jih imate 90.

Sprehajanje psa

Peljite svojega štirinožnega prijatelja na sprehod in oba bosta imela koristi. Če hodite 30 minut s hitrostjo 5 kilometrov na uro in imate 56 kilogramov, boste porabili 135 kcal. Če tehtate 90 kilogramov, boste porabili 200 kcal. Pri hitrejši hoji, še posebej, če je čez drn in strn, je izplen še boljši: 150 kcal pri teži 56 kilogramov in 222 kcal pri teži 90 kilogramov.

Selitev in pakiranje/razpakiranje

Ne odlašajte z razpakiranjem škatel, ko ste se preselili. Če imate 56 kilogramov, boste v pol ure pokurili 105 kcal, če jih imate 90, pa 155 kcal. Če škatle nosite sami, bo poraba še precej večja: 210 kcal pri telesni teži 56 kilogramov in 311 kcal pri telesni teži 90 kilogramov.

Delo na vrtu

Plevela na vrtu ne mara nihče, in ko ga pulite, učinkovito kurite tudi kalorije. V 30 minutah pri telesni teži 56 kilogramov porabite 139 kcal, pri telesni teži 90 kilogramov pa 200 kcal. Delo na vrtu je tudi dober način za krepitev mišic.

Ključ v je tempu in intenzivnosti

Ključ do učinkovite »gospodinjske« vadbe se skriva v tempu. Hitreje, kot »vrtite« sesalec in sprehajate psa ali perete avto, bolj uspešna bo poraba kalorij.

Da ste na dobri poti, ugotovite tako, da se pri delu pošteno zadihate. Verjeli ali ne, celo pomivanje posode lahko pošteno pospeši pulz in dihanje.

Pomembno je tudi, da opravilo z maksimalno intenzivnostjo izvajate vsaj 10 minut. Glasba pomaga dvigniti tempo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj