Koža – miti in dejstva

Izbrali sva 12 mitov o koži in kozmetičnih izdelkih, za katere sva prepričani, da niste vedeli, da so nenatančni oz. celo nepravilni. Presenetljivo je, kako nam ta lahko spremenijo pogled na uporabo kozmetike in pomembnost negovanja kože, našega največjega organa.

Konsistenca nočnih in dnevnih krem istega proizvajalca ter iste linije je običajno enaka; razlikujejo se samo v nekaterih aktivnih sestavinah. Foto: Bigstock

Preverite, ali ste tudi sami delali napake pri negi kože, in preberite, kako pomembna je preventiva. 

Starostne pege so povezane le s starostjo

Večje rjavkaste pege niso posledica starosti, ampak dolgoletne izpostavljenosti soncu. Starostne pege zato imenujemo tudi sončne pege. Lahko nastanejo v katerem koli starostnem obdobju, tudi v mladosti. Preventivno se sončnim pegam izognemo z uporabo varovalnih kozmetičnih izdelkov z UVA- in UVB-zaščito ter z nošenjem oblačil in pokrival. Če so pege že nastale, jih poskušamo blažiti s kozmetičnimi izdelki, ki vsebujejo vitamin C ali azelainsko kislino, saj obe spojini delujeta kot belilno sredstvo.

Vita Jašović in Petja Škufca sta diplomirani kozmetologinji s Fakultete za farmacijo, študij pa nadaljujeta na industrijski farmaciji. Sta štipendistki Fundacije za ustvarjalne mlade. V okviru lastnega start-upa sta pred kratkim predstavili naravno kremo, namenjeno za nego suhe kože, nagnjene k ekcemom in dermatitisu. Dodatne informacije na 051 470 383 oziroma po [email protected].

Podnevi moramo uporabljati dnevno kremo, ponoči pa nočno

Konsistenca nočnih in dnevnih krem istega proizvajalca ter iste linije je običajno enaka; razlikujejo se samo v nekaterih aktivnih sestavinah. Razlika med nočno in dnevno kremo je po navadi samo v dodanih zaščitnih UV-faktorjih, ki se ne dodajajo v nočne kreme, v dnevne kreme, ko smo izpostavljeni soncu, pa jih je smiselno dodati. V nočne kreme se navadno dodajajo tudi sestavine, za katere vemo, da ob prisotnosti sonca (UV-svetlobe) lahko reagirajo na koži, npr. vitamin A. Prav tako imajo nočne kreme v primerjavi z dnevnimi večjo količino aktivnih sestavin, saj se ponoči koža regenerira, te pa pospešijo obnovo celic.

Koža lahko postane »odporna« na sestavine, ki jih vsakodnevno uporabljamo v istih izdelkih

Če vam sestavine v izdelkih dajejo želene rezultate in izboljšave, ni razloga, da bi vam prenehale delovati enako, razen če se spremeni stanje kože. Seveda tu govorimo o sestavinah, ki spodbujajo normalno delovanje kože. Problematična pa je lahko vsakodnevna uporaba sestavin, ki nadomestijo funkcije vaše kože, npr. okluzivi, ki na njej tvorijo film (kot folija). Na dolgi rok je njihova uporaba za delovanje kože slaba, saj preneha sama opravljati funkcijo vlaženja. Okluzivi so: Paraffinum liquidum, mineral oil, vaseline, lanolin itn.

Ljudje s suho kožo se hitreje starajo

Glavni vzrok staranja kože je predvsem izpostavljenost soncu. Nato sledijo še drugi dejavniki, kot so: kajenje, vplivi okolja (npr. onesnaženost zraka), prehrana itn. Sčasoma takšna izpostavljenost razgradi kolagenska vlakna, ki ohranjajo kožo čvrsto in prožno. Suha koža torej ne povzroča gub ali staranja, lahko pa našteta stanja izrazito poudari.

Suha koža je največkrat posledica poškodbe kožne bariere. S tem se poveča izguba vlage, prav tako je oslabljena zaščita pred zunanjimi vplivi, zaradi česar lahko pride do draženja in infekcij. Zato negujmo suho kožo in poskrbimo, da je koža videti mladostna. 

Vse bakterije na koži so slabe

Kožno mikrofloro sestavljajo bakterije, glive, virusi in celo pršice. Najštevilčnejše so bakterije, saj je na 1 cm2 kar 13 milijonov bakterijskih celic. Seveda gre za neškodljive (komenzalne) bakterije, ki nas ščitijo pred patogenimi mikroorganizmi. Omenjene bakterije so prisotne večino časa, imamo pa tudi t. i. oportunistične bakterije, ki so v normalnih razmerah neškodljive, v določenih primerih (porušena naravna mikroflora) pa lahko povzročajo okužbe.

Umivanje obraza z vročo vodo poveča pore

Pore niso temperaturno občutljive. Vroča voda povzroči, da zunanji sloj kože nabrekne, zaradi česar so pore videti bolj »odprte«. Nabrekanje celic lahko vodi v poškodbe, te pa vodijo v hitrejše staranje kože. Pri umivanju obraza moramo tako uporabljati mlačno vodo.

Razbarvanost nohta (majhne bele lise) so posledica primanjkovanja kalcija

Razbarvanost nohta, ki je imenovana tudi levkonihija, nima nobene povezave z vnosom kalcija. Dejstvo je, da je pojav lis neškodljiv in da ga najpogosteje povzročajo manjše poškodbe, kot je grizenje nohtov, ki se pojavijo med rastjo nohta. Levkonihija se najpogosteje pojavlja pri zdravih posameznikih in ni povezana z nobenim znanim prehranskim ali fiziološkim pomanjkanjem.

Nič ni narobe, če si kožo pogosto umivamo

Prekomerno čiščenje lahko povzroči suhost, občutljivost in draženje, zato moramo biti pri čiščenju zmerni. Prav tako pa naša čistila ne bi smela vsebovati agresivnih čistilnih sredstev, kot so sulfati, ki prekomerno odstranjujejo naravno pristna olja na koži. Pri umivanju moramo biti tudi nežni, da kože z drgnjenjem ne poškodujemo.

Izdelke proti staranju lahko začnemo uporabljati šele po tridesetem letu

Res je, da se starostni znaki pri zgodnjih dvajsetih še ne pojavljajo, vendar se je treba zavedati, da je vedno učinkovitejša preventiva kot kurativa. Kožo je tako smiselno začeti ohranjati mlado s kozmetičnimi izdelki, ko je sama še mlada, in nato vztrajati čim dlje časa. Seveda se lahko v antiage kremah nahajajo aktivne sestavine, ki jih je treba premišljeno uporabljati, zato velja neuraden podatek, da se antiage izdelki začnejo uporabljati nekje pri 25 letih. Težje oz. skoraj nemogoče je blažiti gubice s kozmetičnimi izdelki, potem ko so že nastale. Na tej stopnji je za realne rezultate treba posegati že po lepotnih posegih oz. polnilih (»fillerjih«). 

Že po prvi uporabi kozmetičnega izdelka bi morali biti vidni rezultati

To ni nujno res in je odvisno od uporabe predhodnih izdelkov. Koža namreč potrebuje 28 dni, da se popolnoma obnovi. V tem času se torej popolnoma zamenjajo kožne celice. To pomeni, da se »na novo proizvedene« kožne celice pomikajo proti površju, medtem ko se odmrle celice luščijo. Zato ne moremo pričakovati, da bodo rezultati vidni takoj, in moramo biti kdaj potrpežljivi, da se koža popolnoma obnovi in navadi na nov izdelek. 

S kozmetičnimi izdelki lahko rešim svoje stanje kože, čeprav živim nezdravo

Za zaključek pa dejstvo, ki je verjetno vsem jasno, vendar se premalo govori o njem. Čeprav lahko veliko kožnih težav rešimo s kozmetičnimi izdelki, ima velik vpliv na našo kožo tudi življenjski slog. Predvsem stres, ki močno vpliva na notranje in tudi zunanje procese v telesu, prav tako neravnovesje hormonov, ki je lahko posledica nepravilne prehrane. Predvsem pa lahko koži in tudi telesu naredimo veliko dobrega s pitjem zadostne količine vode.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj