Novi izjavi za javnost Srebrne niti – Združenja za dostojno starost

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost, so pripravili dve novi izjavi za javnost, pod kateri se je podpisala Biserka Marolt Meden. V njih se dotikajo dostopnosti do osebnih zdravnikov v času covid-19 in drugih ukrepov, vezanih na koronavirus.

Za več vrst starostnih obolenj je komunikacija po spletu skorajda nemogoča ali jo celo odsvetujejo. Foto: Bigstock

Srebrna nit nasprotuje vsem oblikam komunikacije z osebnim zdravnikom, ki onemogočajo dostop do zdravstvenih storitev starejšim in vsem, ki nimajo možnosti ali ne zmorejo komunikacijo s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij.

Za več vrst starostnih obolenj je komunikacija po spletu skorajda nemogoča ali jo celo odsvetujejo. Tako osebni zdravnik kot tudi vse poti za naročanje k zdravnikom specialistom morajo biti enako dostopne za vse državljane Slovenije. V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost se ne strinjamo z izjavo predsednice Zdravniške zbornice Slovenije, »…da se bodo morali ljudje pač navaditi na sodobne oblike komunikacije z izvajalci zdravstvene dejavnosti«. Javno zdravstvo mora biti enako dostopno za vse, še posebej za ranljive skupine prebivalstva in zato jim mora biti prilagojeno.

Ukrepi, vezani na koronavirus

V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost ostro nasprotujemo vsem morebitnim napovedanim ukrepom, o katerih je govoril minister Hojs, ki bi ponovno uvedel določene ure nakupovanja za starejše, kar ni pokazalo nobenih znanstveno dokazanih dobrih rezultatov, je pa povečalo nestrpnost do starejših v družbi, diskriminacijo starejših – z eno besedo starizem, ki mu ostro nasprotujemo. Pred ponovnim sprejemanjem diskriminatornih ukrepov naj Vlada najprej, ne samo prebere, kaj smo že ob prvotnih ukrepih povedali starejši, ampak tudi, kaj menijo o takšnih ukrepih varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, informacijska pooblaščenka ter druga civilna in strokovna združenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj