Novi test potrdi okužbo s koronavirusom v 15 minutah

Ameriško farmacevtsko podjetje BioMedomics je razvilo test za zgodnje odkrivanje okužbe z novim koronavirusom SARS-Cov-2. Rezultati so znani v vsega 15 minutah, zanj pa potrebujejo nekaj kapljic krvi, ki jih običajno vzamejo kar iz prsta.

Študija, v katero so zajeli 525 potencialno okuženih oseb, je pokazala, da je test COVID-19 IgM/IgG več kot 80 odstotno zanesljiv. Foto: BioMedomics

Pri testu, ki ga za potrditev okužbe z koronavirusom SARS-Cov-2 trenutno uporablja večina držav (verižna reakcija s polimerazo) in ki velja za “zlati standard”, je potrebno na rezultate čakati od 24 do 48 ur.

Merjenje protiteles v krvi

Ameriško farmacevtsko podjetje BioMedomics trdi, da je novi test, ki so ga poimenovali COVID-19 IgM/IgG, visoko zanesljiv. Trenutno ga že uporabljajo na Kitajskem, na Japonskem, v Italiji in v državah Bližnjega vzhoda. Ostale države članice EU in Velika Britanija uporabo zavračajo, češ da je test premalo raziskan in se (še) ni izkazal v praksi. Mnoge od njih intenzivno razvijajo svoje teste. Trdijo tudi, da je premalo znanega, kako se telo odziva na koronavirus in zato merjenje protiteles v krvi ni nujno zanesljivo.

Študija, v katero so zajeli 525 potencialno okuženih oseb, je pokazala, da je test COVID-19 IgM/IgG več kot 80 odstotno zanesljiv. Kar je precej več kot test SARS-Cov-2, ki prevladuje pri odkrivanju okužbe. Njegova zanesljivost je 70 odstotkov ali manj, zato veljajo priporočila, da ga je potrebno ponavljati.

Študijo so objavili v Journal of Medical Virology, v celoti jo lahko (v angleščini) preberete TUKAJ.

Kako poteka testiranje?

Test COVID-19 IgM/IgG deluje na principu merjenja protiteles za koronavirus SARS – Cov-2 v krvi. Vzorec krvi (običajno iz prsta, lahko tudi iz vene) tehnik vbrizga v napravo za analizo, ki je velika približno toliko, kot daljinec za TV. Po 15 minutah se v obliki “črtic” – podobno, kot pri testu nosečnosti, izpišejo rezultati. Test ne potrdi (ali zavrne) zgolj okužbe, pač pa tudi razkrije,v kateri fazi bolezni se oseba nahaja. Covid-19 mnogokrat namreč poteka brez izrazitih kliničnih znakov, zato ljudje sploh ne vedo, da so okuženi. So pa v tem času kužni in virus prenašajo na druge.

Kako brati rezultate?

Ena črtica pomeni, da okužbe ni. Dve oddaljeni črtici pomenita, da vzorec vsebuje protitelesa, ki jih telo začne tvoriti kmalu po okužbi. Dve črtici, ki sta blizu skupaj, pomenita, da je oseba pozitivna na protitelesa poznejše faze. Tri črtice pa pomenijo, da so pri testirani osebi prisotni vsi tipi protiteles. Foto: BioMedomics

Pogoj FDA: certificirani klinični laboratorij

Ameriška zvezna agencija za hrano in zdravila je sicer vsem podjetjem, državam in institucijam po svetu dala široko odobritev za razvoj testov za koronavirus SARS-CoV-2 in njihovo uporabo na pacientih brez odobritve, pod pogojem, da imajo certificirani klinični laboratorij.

Iz podjetja Biomedmics so sporočili, da si prizadevajo, da bi test, ki so ga poimenovali COVID-19 IgM/IgG, odobrila tudi FDA. Ker zoper covid-19 (bolezen, ki jo povzroča koronavirus SARS-Cov2) ni zdravila ali cepiva, je najboljši način za boj proti okužbi izolacija. Veliko ljudi tudi nima simptomov, zato je hitra in zgodnja diagnostika zelo pomembna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj