Novi trend: Opioidi tudi za zvin gležnja, številke gredo v nebo

Študija, ki so jo opravili raziskovalci iz Univerze Michingan, je pokazala, da zdravniki ljudem, ki so si zvili gleženj, vse pogosteje predpisujejo opioide. Zdravnike v urgentnih centrih zato pozivajo, naj s prakso takoj prenehajo in upoštevajo veljavne smernice za predpisovanje opioidov.

Pri zvitem gležnju bolečino veliko bolj učinkovito kot opioidi blažijo nesteroidni antirevmatiki. Foto: Bigstock

Dovolj je le nekaj nepazljivosti in napačen korak, pa nas doleti zvin gležnja. Sklep boli in oteče, pomagata počitek in hlajenje. Večina ljudi v EU pri tovrstni poškodbi niti ne poišče zdravniške pomoči. V ZDA je drugače. Za zvin gležnja predpisujejo opioide, številke pa so dosegle neverjetne razsežnosti.

Vsak četrti z zvinom gležnja iz ugrence v ZDA odkoraka z receptom za opioide. Po treh mesecih od poškodbe jih še vedno jemlje več kot 8 odstotkov ljudi.

Zvin gležnja ni med indikacijami za opioide

Opioidi niso zdravila, s katerimi bi se šalili. Hitro povzročijo odvisnost, imajo pa tudi številne druge neželene učinke. V ZDA je na pohodu nov trend: predpisovanje opioidov pri zvinu gležnja. Ortopedi zdravnike na urgencah ter splošne zdravnike že pozivajo, naj s tovrstno prakso takoj prenehajo, pri predpisovanju pa naj upoštevajo veljavne smernice. Med katerimi zvina gležnja seveda ni.

Epidemija predpisovanja opioidov po svetu narašča, nikjer pa teh nevarnih sredstev za lajšanje bolečine ne predpisujejo tako pogosto, kot v ZDA.

Pregledali podatke za več kot pol milijona ljudi

Raziskovalci iz Univerze Michingan so pregledali podatke za 592 tisoč ljudi, ki so utrpeli zvin gležnja, in prišli do šokantnih ugotovitev. 12 odstotkov jih je v roku 7 dni od poškodbe dobilo recept za opioide. Najbolj radodarni so bili na urgencah: opioide pri zvinu gležnja so predpisali kar vsakemu četrtemu. Tri mesece po poškodbi jih jemalo še 8,4 odstotkov ljudi. Posebej zaskrbljujoče je, izpostavljajo raziskovalci, da slednji pred zvinom gležnja nikoli niso jemali opioidov, kar nakazuje na odvisnost in izjemno ležernost splošnih zdravnikov pri izdajanju receptov za opioide.

Pri zvitem gležnju bolečino veliko bolj učinkovito kot opioidi blažijo nesteroidni antirevmatiki.

Zvin gležnja nikakor ni indikacija za zdravljenje z opioidi. Zoper bolečino pri zvinu gležnja so veliko bolj učinkoviti nesteroidni antirevmatiki. Standardno zdravljenje vključuje tudi počitek, hlajenje ter različne oblike fizikalne terapije (ultrazvok, laser…).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj