Opioidi za zvin gležnja namesto počitka in hlajenja – neverjetna praksa, ki se širi

Bolečina je nekaj, česar se želimo čim prej znebiti. Vzroki zanjo so številni, tudi zdravil, ki so na razpolago, je veliko. Med njimi so tudi analgetiki, ki zasvojijo, in prav predpisovanje slednjih narašča.

Pri zvitem gležnju bolečino veliko bolj učinkovito kot opioidi blažijo nesteroidni antirevmatiki. Foto: Bigstock

Dovolj je le nekaj nepazljivosti in napačen korak, pa nas doleti zvin gležnja. Sklep boli in oteče, pomagata počitek in hlajenje. Večina ljudi v EU pri tovrstni poškodbi niti ne poišče zdravniške pomoči. V ZDA je drugače. Za zvin gležnja tam pogosto predpisujejo zasvojljive analgetike, vključno z opioidi. Številke so dosegle prav neverjetne razsežnosti in čeprav proizvajalci plačujejo milijonske odškodnine, s prakso nadaljujejo.

Vsak četrti z zvinom gležnja iz ugrence v ZDA odkoraka z receptom z analgetik na recept. Mnogokrat gre za opioide – ki jih tri mesece po poškodbi jih še vedno jemlje več kot 8 odstotkov ljudi. V bran proizvajalcem analgetikov pa je potrebno izpostaviti, da recepte zanje predpisujejo zdravniki, predvsem družinski.

Zvin gležnja ni med indikacijami za opioide

Opioidi niso zdravila, s katerimi bi se šalili. Hitro povzročijo odvisnost, imajo pa tudi številne druge neželene učinke. V ZDA je na pohodu nov trend: predpisovanje opioidov pri zvinu gležnja. Ortopedi zdravnike na urgencah ter splošne zdravnike že pozivajo, naj s tovrstno prakso prenehajo, pri predpisovanju pa naj upoštevajo veljavne smernice. Med katerimi zvin gležnja seveda ni indikacija za predpisovanje zasvojljivih analgetikov.

Pregledali podatke za več kot pol milijona ljudi

Raziskovalci iz Univerze Michingan so pregledali podatke za 592 tisoč ljudi, ki so utrpeli zvin gležnja, in prišli do šokantnih ugotovitev. 12 odstotkov jih je v roku 7 dni od poškodbe dobilo recept za opioide. Najbolj radodarni so bili na urgencah: opioide pri zvinu gležnja so predpisali kar vsakemu četrtemu. Tri mesece po poškodbi jih jemalo še 8,4 odstotkov ljudi. Posebej zaskrbljujoče je, izpostavljajo raziskovalci, da slednji pred zvinom gležnja nikoli niso jemali opioidov, kar nakazuje na odvisnost in izjemno ležernost zdravnikov pri izdajanju receptov za opioide.

Zvin gležnja nikakor ni indikacija za zdravljenje z opioidi. Zoper bolečino pri zvinu gležnja so veliko bolj učinkoviti nesteroidni antirevmatiki. Standardno zdravljenje vključuje počitek, hlajenje ter različne oblike fizikalne terapije.

Vir:

Finney FT, Gossett TD, Hu HM, et al. Rate of Opioid Prescriptions for Patients With Acute Ankle Sprain. Ann Intern Med. Sep 2019. doi: 10.7326/M19-0679.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj