Prebojno: uspešna presaditev mini pljuč iz matičnih celic

Avtor: T. L.

Znanstveniki ameriške Univerze za medicino v Michiganu so že pred časom odkrili, kako iz matičnih celic vzgojiti tako imenovana tri dimenzionalna (3-D) miniaturna pljuča, ki posnemajo več aspektov strukture in kompleksnosti človeških pljuč. 

Presaditev tako gojenih tkiv v miši je bila doslej neuspešna, med drugim tudi zaradi manjka primerne ogrodne strukture, ki bi zagotavljala dihanje. Zdaj pa so raziskovalci na univerzi ta 3-D mini pljuča presadili v miši z oslabljenim delovanjem imunskega sistema in izkazalo se je, da mini pljuča lahko preživijo, se razvijajo in dozorevajo. Prebojne raziskovalne ugotovitve so objavljene v novembrski številki publikacije eLife.

Ker so bile doslej opravljene presaditve v laboratoriju vgojenega tkiva neuspešne, so se raziskovalci združili moči z biomedicinskimi inženirji, da bi našli ustrezno rešitev. 

Znanstveniki lahko iz matičnih celic gojijo 3-D modele različnih organov, kar omogoča nove načine razumevanja, obravnave in študij najrazličnejših bolezni.

Z uporabo biološko razgradljivega ogrodja, ki se je že uporabljal pri presaditvah tkiv v živali, so ustvarili trdo strukturo, ki so jo lahko pritrdili na miniaturna in v laboratoriju vzgojena pljuča. Ogrodje podpira razvoj in dihanje miniaturnih pljuč, ob tem pa omogoča, da je presajeno tkivo prekrvavljeno in da sprejema kri gostitelja, so sporočili iz ameriške univerze.

Ogrodna struktura zagotavlja okolje, ki mini pljučem omogoča dozorevanje ter razvoj številnih struktur in celice, ki so del pljuč odraslega človeka, vključno s krovno plastjo oziroma epitelijem. 

Pljuča po presaditvi »živela«

Ko so mini pljuča presadili v miš, so pljuča »preživela« in naprej dozorevala. »V mnogih pogledih se presajena mini pljuča ne razlikujejo od pljuč odraslega tkiva človeškega,« pravi višji avtor študije Jason R. Spence, izredni profesor na oddelku za interno medicino ter oddelka za celično in razvojno biologijo na Univerzo za medicino v Michiganu. Komaj v osmih tednih ima presajeno tkivo izrazite dihalne strukture, ki so podobne tistim v pljučih odraslega človeka. Edina tkiva, ki niso zrasli, sosicer pomembne alveolarne celice. Avtorji študije so zato opozorili, da bodo na tem področju še potrebne nadaljnje raziskave. 

Pljučne bolezni zahtevajo visok davek

Pljučne bolezni v globalnem merilu predstavljajo skoraj eno od petih smrtnih žrtev in stopnje preživetja pljučnega raka so – kljub velikemu napredku v zadnjih 30 letih –  še vedno slabe.

V laboratoriju vzgojena pljuča lahko zagotovijo človeški model na številnih raziskovalnih področjih: pokažejo, kako se organ odziva na nova zdravila, osvetlijo delovanje genov, uporabiti jih je mogoče za transplantacije in omogočajo preučevanje različih bolezni, kot je astma. 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj