Junk hrana lahko trajno okvari vid, najstnik oslepel

Prvič se je zgodilo,da je nekdo zaradi izjemo osiromašenega »junk food« prehranjevanja oslepel. Primer so obravnavali britanski zdravniki in ga opisali v strokovni reviji Annals of Internal Medicine. Svetujejo, naj vsak zdravnik, ki se pri pacientu sreča s kombinacijo nepojasnjenega pešanja vida in skrajno izbirčnostjo glede hrane, pomisli na prehransko optično nevropatijo.


S hrano v telo vnesemo hranila, ki so ključna za dobro delovanje našega telesa. Pomanjkanje vitaminov in mineralov vodi v slabše zdravje in zmanjšanje sposobnosti. Foto: Bigstock

Vsi poznamo koga, za katerega velja, da je izjemno izbirčen. Navada, ki tiste, ki kuhajo, spravlja v obup, je tudi nevarna za zdravje. Za izbirčne jedce je tudi značilno, da so ljubitelji hitre prehrane. Slednja lahko trajno okvari oči in povzroči celo slepoto.

Ljudje s prekomerno telesno težo so pogosto zelo podhranjeni.

Nekakovostna hrana ima hude posledice

S hrano v telo vnesemo hranila, ki so ključna za dobro delovanje našega telesa. Pomanjkanje vitaminov in mineralov vodi v slabše zdravje in zmanjšanje sposobnosti. Zdaj se je izkazalo tudi, da slaba prehrana lahko trajno okvari vid in povzroči slepoto. Primer bolnika, ki se mu je to zgodilo, so obravnavali bolniki bristolske bolnišnice. Poudarjajo, da slaba prehranjenost ni povezana s telesno težo in da so tudi debeli ljudje zelo pogosto hudo podhranjeni.

Slaba prehrana lahko trajno okvari vid in povzroči slepoto

Pri bolniku, katerega primer so raziskovalci iz bristolske univerze opisali v Annals of Internal Medicine, kaže, kako usodne posledice za zdravje ima lahko s hranili osiromašena hrana. Gre za mladostnika s skrajno obliko izbirčnosti, ki je zaradi pomanjkanja hranil oslepel.

Vidni živec propada zaradi pomanjkanja hranil

Prehranska optična nevropatija je disfunkcija vidnega živca zaradi pomanjkljive oskrbe s hranili. Živčna vlakna delno ali popolnoma propadejo, ker doživljajo kronično pomanjkanje hranilnih snovi. Stane je reverzibilno, če se ga odkrije dovolj zgodaj in primerno zdravi. V nasprotnem primeru pride do trajnih strukturnih poškodb vidnega živca in slepote. V razvitem svetu je najpogostejši vzrok za prehransko optično nevropatijo težave s črevesjem in/ali zdravila, ki motijo absorpcijo hranil iz črevesja.

Stanje reverzibilno, če je odkrito in zdravljeno dovolj zgodaj.

K zdravniku prišel zaradi utrujenosti

Zdravniki bristolske bolnišnice so obravnavali primer najstnika ki je pomoč najprej poiskal zaradi utrujenosti. Preiskave razen tega,da je bi izjemno izbirčen, niso odkrile nič nenavadnega. Imel je normalno telesno težo, ni jemal nobenih zdravil in je bil brez vidnih znakov podhranjenosti. Krvni testi so pokazali blago makrocitno anemijo in nizko raven vitamina B12, kar so zdravili z injekcijami vitamina B12 in prehranskimi nasveti.

Preiskave odkrile pomanjkanje vitamina B12 in blago slabokrvnost.

Od začetka srednje šole jedel zgolj »junk food«

Ko je najstnik čez eno leto znova obiskal zdravnika, so bili prisotni simptomi pešanja sluha in vida, vendar vzroka za stanje niso našli. Sledilo je postopno poslabševanje vida in pri starosti 17.let slepota. Preiskave so pokazale pomanjkanje vitamina B12, nizko raven bakra in selena, visoko raven cinka ter izrazito pomanjkanje vitamina D. Prisotna je bila tudi zmanjšana gostota kosti. Pravo presenečenja pa je zdravnike čakalo, ko so se poglobili v njegove prehranske navade. Od začetka srednje šole je jedel samo čips, pomfri, bel kruh in predelane mesnine iz svinjskega mesa ter harburgerje.

Sledilo je postopno poslabševanje vida in pri starosti 17.let slepota.

Zdravniki: Podobnih primerov bo lahko še več

Zdravniki so prepričani, da je njegovo stanje povzročil način prehranjevanja. Uživanje zgolj »junk« hrane in ne vnašanje ostalih ključnih hranil je vodilo v trajno okvaro vida. Če se bo trend nadomeščanja zdravih živil z »junk« in industrijsko hrano nadaljeval,bo podobnih primero še več, opozarjajo. Izpostavljajo tudi nevarnosti, ki jih za pomanjkanje vitamina B12 in drugih hranil pomeni vse bolj priljubljeno veganstvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj