Kava kot preventiva debelosti: Aktivira rjavo maščevje

Bi lahko najbolj popularna pijača na svetu postala naše skrivno orožje v boju z debelostjo? Zadnje ugotovitve kažejo, da kava aktivira rjavo maščevje, kar bi lahko uporabili pri zdravljenju debelosti.

Že zgolj ena skodelica kave na dan aktivira rjavo maščevje. Foto: Bigstock

Znanost mrzlično išče načine za zaustavitev pandemije debelosti, ki življenje povsem po nepotrebnem skrajša za 15 let ter je vpletena v številne kronične bolezni. Začne se že v otroštvu, temelje zanjo pa pogosto nevede postavimo odrasli.

Že v obdobju malčka starši naredimo številne napake, predvsem z uvajanjem sladkih živil, napitkov in slaščic. Otrok ne potrebuje teh energetsko bogatih živil, ki jih ima seveda rad. Na okuse in živila ga navajamo odrasli in če mu ne bomo ponudili piškota, si ga malček ne bo vzel sam. Če mu bomo kot napitek ponudili zeliščni čaj, ne bo zahteval breskovega soka. O tem bi morali razmisliti, kadar pripravljamo obrok. Otrok bo zadovoljen s skorjico kruha, koščkom jabolka, rezino hruške, korenčkom.

Rjavo maščevje služi ogrevanju telesa in se po sestavi precej razlikuje od belega maščevja. Vsebuje veliko z železom bogatih mitohondrijev, kar mu daje rjavo barvo. Velja, da s staranjem delež rjavega maščevja upade do skoraj zanemarljivega deleža, tisto, kar ga še ostane, pa se nahaja predvsem okoli nadledvičnih žlez in velikih krvnih žil.

Rjavo maščevje rešitev zoper debelost?

Če telo aktivira rjavo maščevje, porabi petkrat več energije, kot če »kuri« belega. Raziskave, kako povečati tvorbo in aktivacijo rjavega maščevja pri odraslih (in s tem ustaviti debelost ter nekatere presnovne bolezni), intenzivno potekajo. V središču zadnje se je znašla kava.

Priporoča se, da starši otroške prehrane, ki vsebuje alergene in gluten, ne uvajajo prezgodaj. Pšenične moke naj na jedilniku ne bo pred starostjo 9 mesecev, med in oreščki naj pridejo na vrsto pri dveh letih.

Kaže, da uživanje kave stimulira nastanek rjavega maščevja, kar bi lahko uporabili kot pristop pri spopadanju z debelostjo. Dovolj je že skodelica na dan, kaže raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Nottingham.

Ljudje z nižjim ITM imajo več rjavega maščevja

Gre za eno od prvih raziskav, ki dokazuje, da ljudje preko tega, kar vnašamo v svoje telo v obliki hrane in pijače, neposredno vplivamo na rjavo maščevje. Prof. dr. Michael Symonds iz Medicinske fakultete Univerze v Nottinghamu pojasnjuje: “Rjavo maščevje deluje na drugačen način kot belo: toploto proizvaja s kurjenjem sladkorja in maščob, pogosto kot odgovor na mraz. Več rjavega maščevja tudi pozitivno vpliva na presnovo glukoze in zniža raven lipidov v krvi, prav tako poveča porabo kalorij. Vendar do sedaj nismo našli sprejemljivega načina, kako spodbuditi njegovo tvorbo in aktivacijo v vsakdanjih, običajnih pogojih.«

»Študije kažejo, da je rjavo maščevje pomembno pri uravnavanju telesne teže. Vitki ljudje ga imajo naravno več.«

Ekipa Univerze Nottingham je uporabila specialno tehniko termičnega slikanja za odkritje rjave maščobe pri odraslih in oceno njene zmogljivosti za proizvodnjo toplote. »Iz prejšnjih študij smo vedeli, kje se nahaja rjava maščoba in smo tiste dele telesa začeli snemati takoj, ko so testne osebe spile skodelico kave. Kava je aktivirala rjavo maščevje, ne vemo pa, katera komponenta v njej je delovala kot spodbuda. Menimo, da gre za kofein, vendar moramo to še preveriti,« je za konec povedal Symonds.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj