Osebnostne lastnosti, ki vodijo v kopičenje toaletnega papirja

Osebnostne lastnosti močno vplivajo na to, kako se ljudje obnašamo v okoliščinah, v katerih se znajdemo prvič. Pandemija covid-19 je to lepo pokazala. Nekateri so kopičili zaloge in se praktično zaprli v stanovanja, drugi se s situacijo niso obremenjevali.

Seamless pattern with toilet paper. Coronavirus panic. COVID-19 conceptual vector illustration. Design element for fabric. Banner, wallpaper, wrapping paper.

Med “korona-kriznimi navadami”, ki so presenetile strokovnjake, je bilo tudi kopičenje toaletnega papirja. Sodeč po najnovejši študiji so si zaloge delali predvsem ljudje, ki so se počutili bolj ogrožene in ki se na lestvicah čustvenosti in vestnosti uvrščajo zelo visoko.

Povečanje prodaje celo za 700 odstotkov

Hitro širjenje covid-19 po Evropi in Severni Ameriki je ljudi spodbudilo h kopičenju zalog hrane in potrebščin. Panično nakupovanje je spraznilo tudi police s toaletnim papirjem. Statistika kaže, da se je prodaja ponekod povečala celo do 700 odstotkov. Raziskovalci Inštituta Max Planck za antropologijo so raziskali, kdo so ljudje, ki kopičijo toaletni papir. Anketirali so 1029 odraslih iz 35 držav, ki so jih rekrutirali preko socialnih medijev. Anketiranci so v času od 23. do 29. marca 2020 izpolnjevali ” Brief HEXACO Inventory” – standardizirali vprašalnik o osebnostnih lastnostih, ki zajema šest širokih sklopov. Raziskovalci so jih povprašali tudi o nakupnem vedenju med karanteno in zalogah toaletnega papirja.

Osebnostne lastnosti, ki vodijo v kopičenje zalog

Izkazalo se je, da je bil najbolj izrazit kazalnik kopičenja toaletnega papirja občutek ogroženosti, ki ga je sprožila razglasitev pandemije. Ljudje, ki so se počutili bolj ogrožene, so ga kupovali skoraj panično, in so tudi sicer najbolj spremenili svoje siceršnje vedenje. Pomembni osebnostni lastnosti sta bili tudi čustvenost in vestnost. Ljudje, nagnjeni k perfekcionizmu in rutini, so imeli v povprečju za 20 odstotkov več zalog kot ostali. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so med “zbiralci” toaletnega papirja prevladovali starejši in da so se Američani založili bolje kot Evropejci. Poudarili so, da so preučene spremenljivke razložile le dvanajst odstotkov spremenljivosti navad kupovanja toaletnega papirja – kar kaže na to, da nekatere psihološke razlage in situacijski dejavniki verjetno še vedno niso upoštevani. “Subjektivna grožnja covid-19 se zdi pomemben povod za zaloge toaletnega papirja. Vendar pa smo še vedno daleč od tega, da bi ta pojav celovito razumeli,” je pojasnil Theo Toppe, soavtor študije.

Panika pretirana ali upravičena?

Dlje, kot je novi koronavirus med nami, bolj ga stroka spoznava. Ena od bolj zanimivih ugotovitev je, da vitamin D močno omili potek covid-19 in zmanjša umrljivost. Raziskavo je vodil Vadim Backman, profesor biomedicinskega inženiringa na Northwestern University. Skupaj z ekipo je izvedel statistično analizo podatkov iz bolnišnic na Kitajskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji, Iranu, Južni Koreji, Španiji, Švici, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike. Izkazalo se je, da so imeli bolniki iz držav z visoko stopnjo umrljivosti zaradi covid -19 veliko nižjo raven vitamina D v krvi kot bolniki v državah, ki niso bile tako močno prizadete. Za preučevanje vitamina D so se odločili potem, ko so opazili nepojasnjene razlike v stopnji umrljivosti zaradi covid-19 med državami. V stroki je doslej sicer veljalo, da gre večino razlik v poteku bolezni covid-19 pripisati razlikam v kakovosti zdravstvene oskrbe, starostni porazdelitvi prebivalstva, stopnji testiranja in različnim sevom koronavirusa SARS-CoV-2. “Noben od teh dejavnikov ne igra pomembne vloge,” je prepričan Backman. “Zdravstveni sistem v severni Italiji je eden najboljših na svetu. Razlike v umrljivosti obstajajo, tudi če gledamo iste starostne skupine ter upoštevamo razlike v testiranju. Opazili pa smo pomembno korelacijo med umrljivostjo in pomanjkanjem vitamina D pri bolnikih.”

Imunski sistem, citokinska nevihta in vitamin D

Raziskava je dala tudi odgovor na vprašanje, zakaj je vitamin D pri poteku covid-19 tako pomemben. Vzrok je v močni povezavi med vitaminom D in citokinsko nevihto – hiperinflamatornim stanjem, ki ga povzroča preaktivni imunski sistem. “Citokinska nevihta lahko močno poškoduje pljuča in pri bolnikih privede do sindroma akutne respiratorne stiske ter smrti. Citokinska nevihta ubije večino bolnikov s covid-19, ne pa uničenje pljuč zaradi samega virusa,” je pojasnil Backman. In prav tu nastopi vitamin D. Ne samo, da izboljša prirojeno imunost, ampak tudi preprečuje pretirani odziv imunskega sistema, izpostavlja Backman. Raziskovalci so izdelali tudi matematični model, ki je izračunal, kaj bi se zgodilo, če bi pri vseh okuženih s koronavirusom poskrbeli za ustrezno raven vitamina D oziroma preprečili njegovo pomanjkanje. “Naša analiza kaže, da bi se umrljivost prepolovila. Vitamin D sicer ne prepreči okužbe z virusom, lahko pa zelo zmanjša zaplete,” je izpostavil Backman. Poudaril je tudi, da samozdravljenje z vitaminom D ni na mestu. Na podlagi analize krvi naj ga predpiše zdravnik.

Celotno izvirno objavo raziskave prof. dr. Backmana in ekipe (v angleščini) lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj