Premalo spanja povezano z več astmatičnimi napadi

Spanje je eden od najpomembnejših procesov za telo. Bolj, kot ga znanost preučuje, več presenečenj pripravi. Novo spoznanje je, da lahko vpliva na pogostnost in intenzivnost astmatičnih napadov.

Astmatiki, ki ponoči spijo malo, imajo večje tveganje za napade suhega kašlja in so pogosteje hospitalizirani. Foto: Bigstock

Premalo spanja poveča pogostnost astmatičnih napadov, kaže študija, objavljena v Annals of Allergy, Asthma and Immunology – strokovni reviji, ki jo izdaja American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI).

Škoduje tako premalo kot preveč spanja

Raziskovalci so preučili vzorce spanja za 1389 odraslih astmatikov, starih od 20 let in več. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so spali izrazito malo, več napadov astme. O njih je poročalo 59 odstotkov astmatikov, ki so spali manj od priporočenih 7 do 8 ur na dan, in 45 odstotkov tistih, ki jih je spalo dovolj. Presenetljivo se je podobno izkazalo tudi pri tistih, ki so spali veliko – v zadnjem letu jih je vsaj en astmatični napad doživelo 51 odstotkov. “Prejšnje raziskave so pokazale, da slaba kakovost spanja negativno vpliva na simptome astme pri mladostnikih,” pravi Faith S. Luyster, ki je vodila raziskavo, in nadaljuje: “Naše ugotovitve kažejo, da to velja tudi za odrasle z astmo. Kar nas je posebej presenetilo, je bilo dejstvo, podobno velja tudi, ko astmatiki spijo preveč.” V skupini, ki so jo preučevali, je 25,9 odstotkov spalo 5 ur ali manj, 65,9 odstotka je spalo v povprečju 6 do 8 ur, 8,2 odstotka pa jih je spalo 9 ali več ur. Med tistimi, ki so spali najmanj, so prevladovali mlajši belci, med tistimi, ki so spali največ, pa starejše ženske – kadilke.”

Znak, da je potrebno načrt za astmo spremeniti

Izkazalo se je tudi, da imajo astmatiki, ki ponoči spijo malo, večje tveganje za napade suhega kašlja in so pogosteje urgentno hospitalizirani. Kakovost njihovega življenja je slabša in so zaradi slabega počutja pogosteje neaktivni. “Moten spanec pri bolnikih z astmo je lahko znak za alarm in nakazuje, da njihova astma ni dobro nadzorovana,” pojasnjuje alergolog dr. Gailen D. Marshall, glavni urednik revije Annals of Allergy, Asthma and Immunology. “Ta študija potrjuje, kako pomembno je, da se bolniki z astmo s svojim alergologom pogovarjajo tudi o težavah s spanjem in poskušajo ugotoviti, ali morajo spremeniti načrt za astmo. Kakovosten spanec je sestavni del splošnega dobrega obvladovanja astme. Hkrati študija opozarja tudi, da je mogoče pričakovati posledice, ko so vzorci spanja kronično neprimerni. “

Zazibanje v spanec in spomin

Ni pa pomembno samo to, koliko spimo, pač pa tudi, kako zaspimo. Ljudje, ki v odraslosti ohranijo navado zazibanja v spanec – gre za nekaj podobnega, kot poznamo pri dojenčkih, ki jih na ta način uspavamo, imajo boljši spomin. Njihov spanec je tudi bolj trden. Najnovejšo študijo (objavljeno v reviji Current Biology) so izvedli na mlajših odraslih in je potrdila, da zibanje pred spanjem (in tudi med njim – kar prakticirajo mnogi, ko si v prekinitvah spanca pomagajo z ritmičnim gibanjem) sinhronizira nevronsko aktivnost v določenih delih možganov, kar izboljša pomnjenje. Raziskovalci menijo, da so izsledki koristni pri iskanju novejših zdravil za nespečnost in druge s spominom povezane nevrološke motnje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj